Ekonomi

Huspriserna 2015

Senaste rapporten från Mäklarstatistik visar att många vill köpa hus.

Trots att fritidshusmarknaden spås en försiktig sommar är det högtryck på husmarknaden. Färsk statistik från Mäklarstatistik visar på en femprocentig ökning under de senaste tre månaderna, två procent sett till endast senaste månaden och hela elva procent på årsbasis i riket som helhet.

- Högsta siffran bland storstäderna noteras i Stor-Stockholm med en uppgång på +15 procent. För såväl hus som bostadsrätter har skillnaden ökat mellan utannonserat pris och slutpris och vi ser också att avsluten går allt snabbare, även det tecken på en het bostadsmarknad säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

En orsak till den kraftiga uppgången trots vara det kommande amorteringskravet.

- Tendensen håller i sig. Mycket stark efterfrågan och högt tempo på marknaden. Utbudet upplevs som litet men antal försäljningar ligger på en rekordnivå. Många faktorer påverkar men våra mäklare märker tydligt att de kommande amorteringskraven bidrar till hettan på marknaden. Många vill helt enkelt undvika att amortera och vill både köpa och sälja innan de nya reglerna införs. Om första augusti spikas kommer vi förmodligen även att ha en mer aktiv bostadssommar än vanligt, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Mäklarstatistiks siffror visar följande topp 3 bland huspriserna senaste tre månaderna: Jämtland +12 procent, Norrbotten +8 procent och Värmland +7 procent.

Längst ned i listan hittar vi Kalmar med +1 procent och Skåne och Västerbotten som bägge ökar med +2 procent. Inte ett enda län redovisar oförändrade eller sjunkande priser.