Ekonomi

Grannes servitut upphävs efter domstolsbeslut

Konflikt om servitut för väg får sin lösning i domstolen.

Vetlanda.

Vetlanda. Foto: Google Maps.

Efter många om och men har en konflikt om ett servitut avgjorts i domstol. Men trots att det föll ut väl för grannen som inte önskade ha tung trafik på sin tomt har konflikten sugit så mycket energi att denna väljer att sälja sitt hus. Dels handlar det om långt trätande med Lantmäteriet, dels om att domstolen beslutade att husägaren ändå måste dela förrättningskostnaden som den andra grannen haft.

– Det här har tagit så mycket tid och energi så jag har beslutat mig för att sälja huset, säger han till Vetlandaposten.

Konflikten bottnar i en väg som löper över husägarens tomt. I samband med att grannen utfört en förrättning har också ett utfartsservitut prövats avseende den berörda vägen. Detta ledde till att husägaren fick vara med och betala förrättningskostnaden. Husägaren påtalade då för Lantmäteriet att han ville häva servitutet men fick inget gehör för det. Tvisten ledde till slut till domstol.

Mark- och miljödomstolen beslutar att upphäva servitutet. Deras motivering är: "”Om servitutet finns kvar kommer sannolikt servitutsområdet främst att användas för att vända inne på tomtmarken. En sådan användning står inte i överensstämmelse med servitutsändamålet."

Grannen tänker inte överklaga beslutet, utan säger till Vetlandaposten att det är dags att gå vidare.