Ekonomi

Fyra sätt att ha råd att bo kvar som pensionär

Många vill bo kvar i sitt hus, men det gäller att ha råd.

Många vill bo kvar i sitt hus, men det gäller att ha råd. Foto: Marlén Eskilsson

De flesta får kraftigt minskad inkomst när de går i pension, men många vill ändå bo kvar i sitt hus. Här är tips hur du kan få råd att behålla trädgård och gott om plats i källaren.

Rent krasst ekonomiskt borde vi flytta till mindre på ålderns höst. Men det är inte så lätt i praktiken, när känslor och bostadsköer krockar med plånbokens krav.

Bostadsbristen i Sverige är kanske det största problemet. Särskilt i storstäderna finns inte det utbud av mindre hyresrätter som är vanligt i andra länder. Vi bygger inte tillräckligt, särskilt inte lägenheter som passar pensionärers behov.

Dessutom vill många ha kvar sin trädgård, eller alla de minnen som är förknippade med ett långvarigt boende. Därför bor man hellre kvar i sin stora villa, inte bara när barnen har flyttat hemifrån utan även när man blivit pensionär och fått minskad inkomst.

Men då blir det ofta svårt att få pengarna att räcka. Jag fick ett brev från en änka som bor i villa i en medelstor stad, som har 7.900 kronor i månaden att leva på. Men hennes budget visar att hon behöver 4.000 kronor ytterligare per månad för att både bo kvar och leva som hon vill. Vad göra?

  1. Seniorlån är en lösning, men de är ganska dyra. Främst rimligt om du inte bryr dig om hur mycket som blir kvar till arvingarna.
  2. Hyra ut ett rum skulle vara en lösning för änkan, eftersom hon bor i en studentstad. Ett par trevliga hyresgäster kan även bli en positiv del av livet.
  3. Arvsplanering är en möjlighet om det finns barn som har ekonomisk möjlighet att köpa villan i förväg. De kan köpa till ett lågt pris mot rätt för föräldern att bo kvar livet ut, så att föräldrarna får pengar nog att kunna bo kvar och leva gott. Dock är det viktigt att ta hjälp av en jurist både för avtalet och för att kontrollera hur till exempel bostadsbidrag påverkas.
  4. Delägare är också en möjlighet värd att fundera över, åtminstone för en änka eller änkling som har en god vän i samma situation. Vad som är möjligt beror på villornas planlösning, men kanske räcker en mindre del av pengarna från försäljningen av den ena bostaden till att göra en ombyggnad av den andra så att två personer till exempel kan få eget sovrum, kök och badrum, men dela gemensamma utrymmen som vardagsrum och tvättstuga.
     

Framför allt är det viktigt att börja leta extra intäkter medan det fortfarande finns lite sparkapital kvar, så att det ekonomiska spelrummet finns att nå fram till en bra lösning.