Ekonomi

Fortsatt oroligt i småhusbranschen

Branschorganisationen Trä- och möbelföretagen är oroliga att de ytterligare ska behöva sänka siffran för antalet tillverkade hus 2012.

Leif H Gustafsson, vd för TMF

Leif H Gustafsson, vd för TMF

5 000, så många hus trodde branschorganisationen Trä- och möbelföretagen skulle produceras och säljas, detta efter att de flera gånger sänkt siffran. Nu är de oroliga att behöva skruva ner förväntningarna ytterligare och då istället hamna på 4 000. SVT har gjort en jämförelse med försäljningen för 4 år sedan och konstaterar att det under samma period då såldes 10 000 hus vilket innebär att det skett en dramatisk minskning på så kort tid.

Vd:n för Trä- och möbelföretagen, Leif H Gustafsson, säger i artikeln att de tror att de två största anledningarna till minskningen är bolånetaket samt människors oro inför krisen i Europa. Framför allt bolånetaket då det gjort så att unga med god inkomst ändå får svårt att skaffa hus då de inte hunnit spara ihop de 15 procent som krävs. Leif H Gustafsson vill hellre se hårdare amorteringskrav.

Vd och anställda på Älvsbyhus bekräftar påståendet kring bolånetaket och vd:n talar i artikeln om att de arbetar på en lösning där konsumenter istället ska kunna låna direkt från dem utan bolånetak. För 4 år sedan tillverkade de 14 nyckelfärdiga hus i veckan, nu tillverkar de 4.

Läs mer
Bolånetakets effekt: Svenskarnas bolån sjunker