Ekonomi

Försäljning av byggvaror fortsätter att öka på nätet

Byggvaror är numera dragloket i statistiken för e-handelstillväxten.

Bygghandeln har en kraftig utveckling på nätet.

Bygghandeln har en kraftig utveckling på nätet. Källa: E-Barometern.

Trots att byggvaror många gånger är tunga och otympliga, vilket ger en relativt hög fraktkostnad, shoppar allt fler sina byggvaror på nätet enligt en färsk rapport från Postnord och HUI. Analyser av branschen tyder dessutom på att utvecklingen bara är i sin linda. Enda mörka molnen är amorteringskrav och sänkt ROT-avdrag, men än så länge ses inga tecken på avmattning.

- Bygghandeln har i de senaste e-barometrarna agerat draglok för e-handelstillväxten och det syns inga tecken på avmattning heller under det andra kvartalet 2016. Utfallet för andra kvartalet landade på 37 procent och det ackumulerade resultatet för första halvåret 2016 hamnade strax därunder på 36 procent. Orosmoln finns alltjämt i form av det implementerade amorteringskravet som kan kyla av bostadsmarknaden samt det sänkta ROT-avdraget, skriver Postnord i sin analys.

E-Barometern slår också fast att var fjärde köp numera görs från mobiltelefonen och att det blir allt vanligare att e-handla varor från utlandet. Just byggvaror som enskild kategori är dock inte med i tabellerna för export, så det är oklart huruvida vi även shoppar byggvaror på det här viset eller om det främst är populära kategorier som kläder, hemelektronik och tillbehör till fordon som dominerar.