Ekonomi

Fler nyproducerade bostadsrätter än begagnade

Exempel på en nyproduktion till salu.

Exempel på en nyproduktion till salu. Foto: Booli.

I juni var det fler nyproducerade bostadsrätter till salu än begagnade sådana.

Det har länge varit ett dåligt utbud av hus och bostadsrätter till salu på bostadssajterna. Nu har en ny milstolpe nåtts - i juni var det fler nyproducerade bostadsrätter till salu än begagnade sådana. Det innebär att den som letar lägenhet har större chans att finna en bostad om den letar brett och inte utesluter vissa bostadstyper.

- Min uppfattning är att många som letar bostad bestämmer sig för att de är ute efter antingen nyproducerat eller begagnat. Där finns en ganska starkt skiljelinje och kan man rucka något på den så får man ju helt klart ett mycket större bostadsutbud att välja på just nu, säger Claudia Wörmann boendeekonom hos SBAB.

Enligt statistik från Booli låg det i juni 14 781 nyproducerade bostadsrätter och 13 271 begagnade bostadsrätter ute till försäljning.

Dock varierar utbudet kraftigt beroende på vilket län du bor i. I vissa län dominerar nyproducerade bostadsrätter och i andra är situationen raka motsatsen. I Uppsala fanns det exempelvis fler än dubbelt så många nyproducerade bostadsrätter som begagnade sådana till salu i juni, medan det i Jämtland fanns tre gånger fler begagnade.

SBAB listar några "tänk på att" när det kommer till att köpa nyproducerat jämfört med begagnat. Bland annat nämner de att priset är fastställt redan när du köper nytt medan du måste buda när du köper begagnat. En annan notering som görs är tidsglappet för den som köper nyproducerat.

- Att köpa en helt ny bostadsrätt innebär att du får vänta längre på inflyttning än om du köper en bostadsrätt på begagnatmarknaden. Planera därför för en lösning på ett eventuellt tidsglapp mellan det att du säljer din nuvarande bostad och inflyttningen i den nya, säger Claudia Wörmann.