Ekonomi

Finansinspektionen kritiska till Älvsbyhus bolånesatsning

Nästa vecka börjar hustillverkaren Älvsbyhus låna ut pengar till kontantinsatsen till de som inte har råd med den, men Finansinspektionen är kritiska och ska se över idén.

Många anser att bolånetaket är en av anledningarna till att det byggs färre hus, eftersom den summa du behöver spara ihop till sällan hunnits sparas bland lite yngre människor. Älvsbyhus vill råda bot på detta genom att själva låna ut till kontantinsatsen från och med nästa vecka. Totalt kan du låna upp till 400 000 kronor av dem enligt GP, och då till en ränta på mellan 6-7 procent och upp till 25 000 kronor i uppläggningsavgift.

Finansinspektionen är dock kritiska till idén. Dels anser de att det kan uppstå problem för kunden om det senare blir en osäkerhet i ekonomin då Älvsbyhus inte är vana att agera bank och saknar den kunskap som bankerna har och som krävs i den situationen. Dels anser de att Älvsbyhus hittat ett sätt att kringgå bolånetaket och på så sätt även bidrar till det som de vill motverka, nämligen stora skulder hos hushåll som egentligen inte har råd att ha dem.

Finansinspektionen säger till GP att myndigheten ska titta närmare på detta, och tills vidare har de inga övriga kommentarer.