Expert: Det råder ingen bostadsbubbla

Harry Flam

Harry Flam Foto: Finanspolitiska rådet.

Professor Harry Flam ser ingen bostadsbubbla eftersom hyreskostnaden för nyproducerade hyresrätter är högre än brukarkostnaden för bostadsrätter.

Det finns ingen bostadsbubbla enligt Finanspolitiska rådets ordförande Harry Flam. De har, sedan 2001, jämfört hyreskostnaden i nyproducerade lägenheter med brukarkostnaden för en bostadsrätt och sett att hyreskostnaden ligger högre varje år.

– Om hushållen har förväntningar om att priset på bostadsrätter ska stiga, så borde brukarkostnaden ligga över hyreskostnaden i en hyresrätt, säger Harry Flam under ett seminarium i Stockholm.

Han menar på att det istället är faktorer som urbanisering, bostadsbrist och stigande inkomster, som ligger som en naturlig grund till de stigande bostadspriserna.

Han ser anser även att en nedtrappning av ränteavdragen vore en rimligare väg att gå än skärpt amorteringskrav. Enligt deras beräkningar skulle den disponibla inkomsten minska med 0,6 procent för den som bor i en bostadsrätt.

– Effekterna är förvånansvärt små, vilket får en att undra varför det inte genomförts tidigare. Men det är förstås ingen populär åtgärd politiskt. Istället har politikerna inriktat sig på olika begränsningar av hushållens lånemöjligheter, som amorteringskrav och liknande.

Källa: Aftonbladet