Ekonomi

"De stigande bostadspriserna håller i sig"

"De stigande bostadspriserna håller i sig"

Priserna på småhus och bostadsrätter har ökat under tredje kvartalet och storstadsmäklarna tror att den trenden håller i sig året ut.

Temperaturen stiger på bostadsmarknaden enligt dagens rapport från SBAB. Mäklarbarometern visar att utbudet är lågt men spekulanterna många, vilket gav ett ökat tryck på de hus och bostadsrätter som lades ut till försäljning i storstäderna under tredje kvartalet. Bankens experter tror att trenden kommer att hålla i sig även under sista kvartalet i år.

Rapporten visar att majoriteten av de 200 mäklare som varit med och svarat på frågor uppger att priserna ökat på både småhus och bostadsrätter under tredje kvartalet, 79 procent när det kommer till bostadsrätter och 52 procent när det kommer till småhus. Storstadsmäklarna tror dessutom på fortsatt stigande priser. Prognosen är en 3-procentig ökning i Stockholm, en 2-procentig ökning i Göteborg och en 1-procentig ökning i Malmö.

Ytterligare en intressant fakta i rapporten är att skillnaden mellan utgångspris och slutpris ökar rejält för tredje kvartalet i rad. Så här spekulerar SBAB i bakgrunden till detta: "En anledning är sannolikt att den stora efterfrågan och kraftiga prisökningen tagit marknaden på sängen och gjort det svårare att bedöma var slutpriset ska hamna. Det har gjort att det blivit budgivningar på många objekt trots att priset ska vara marknadsmässigt satt från början."