Bolån

Byt bank - här är alternativen

Konkurrensen mellan svenska bolåneinstitut fungerar inte. När Riksbanken sänker reporäntan följer inte bankerna efter, utan ökar sina egna marginaler istället. Därför behöver vi bli aktivare kunder och byta bank oftare.

I Sverige äger nästan 70 procent av hushållen sin bostad. Av dessa hushåll har 81 procent ett bostadslån. Den totala utlåningen i Sverige med bostad som säkerhet var 2 619 miljarder kronor i december 2010, enligt Svenska Bankföreningen.

Marknaden för bolån är alltså enorm och vi har ett 20-tal aktörer som jobbar med att ge konsumenter bolån, men ändå fungerar inte konkurrensen. När Riksbanken sänker reporäntan följer inte bankerna efter, utan ökar sina egna marginaler istället. Därför behöver vi bli aktivare kunder och byta bank oftare.

Finansmarknadsminister Peter Norman uppmanade bl a i programmet ”Sverkers stora strid” konsumenter att vända sig till samtliga, vart enda bolåneinstitut på marknaden och be om offert på dina bolån, för att sedan spela ut dem mot varandra. På så sätt menar han att vi kan få igång konkurrensen mellan bankerna - bli en aktivare kund, byta bank oftare.*

Här är listan på ALLA bolåneinstitut vi har kunnat hitta. Är det någon vi missat, säg till i kommentarsfältet så uppdaterar vi. Använd nu listan för att komma i kontakt med alla bolåneinstitut när du söker bolån.

Bluestep

Danske bank

Ekobanken

Freedom Finance

Fristående Sparbanker

Handelsbanken

Ica banken

IKANO Bank

JAK

Länsförsäkringar

Nordea

SBAB

SEB

Skandiabanken

Svea Ekonomi 

Swedbank

Ålandsbanken

OBS! Läs Varnar för att förhandla med flera banker om bolån