Ekonomi

Varnar för att prata med flera banker om bolån

Regeringen tipsar konsumenter om att förhandla med så många banker som möjligt för att få lägre boränta. Men nu varnar Byggahus besökare för att du blir bedömd som kreditovärdig redan när du förhandlar med tre banker åt gången.

Finansmarknadsminister Peter Norman och finansminister Anders Borg har båda vid flera tillfällen uppmanat konsumenter om att spela ut bankerna mot varandra och bli aktivare kunder, som medel för att sätta igång den icke fungerande konkurrensen mellan våra banker och bolåneinstitut.

De har sagt ”det finns ett tjugotal aktörer på marknaden, be inte om offerter hos bara ett par, sök upp alla tjugo och spela ut dem mot varandra när du förhandlar om din bolåneränta”.

Nu visar det sig att det inte går att spela ut dem mot varandra. Det är nämligen ett kriterium på dålig kreditvärdighet hos UC att ha för många kreditupplysningar på sig.

Det här kom fram när Jonas kommenterade så här i artikeln ”Byt bank – här är alternativen”:

”Varning för att prata med flera banker om bolån!
Jag gjorde detta när vi skulle lägga om lånet senast. Problemet är att alla banker gör en kreditupplysning på dig som registreras hos UC. Redan på tredje banken blev jag nekad för att "du har för många kreditupplysningar" (hade en eller två tidigare på typ mobilabonnemang etc).

Ta bort redovisningen om tidigare tagna kreditupplysningar så man kan göra som Peter Norman föreslår. Nu blir du dömd som kreditovärdig i 12 månader bara för att man jämför räntor!!”

UC bekräftar att antalet kreditupplysningar är ett kriterium när man bedömer en persons kreditvärdighet. Byggahus.se har mailat Peter Norman för en kommentar och tips om hur man ska göra istället, återkommer om vi får svar.