Ekonomi

Budgeten här - bekräftar sänkt ROT-avdrag

Finansminister Magdalena Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson.

Förra årets förslag om sänkt ROT-avdrag slås fast när regeringen idag presenterar budgetpropositionen för 2016.

Trots omfattande protester och skriverier under det gångna året, går regeringen vidare med förslaget om att sänka ROT-avdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden från och med 1 januari 2016.

- ROT-avdraget är ett område där kostnaderna ökat rejält från att man införde det till prognosen som var för 2014-2015. Därför sänks nivån, subventionsgraden, säger finansminister Magdalena Andersson.

Pengarna ska istället användas till att bygga hyresrätter.

Villaägarnas Riksförbund är kritiska till beslutet. De menar på att det kommer att påverka både småhusägare och byggbranschen negativt, och ser det som ett valsvek.

-  Rotsveket upprör våra medlemmar. Stefan Löfven försvarade det intensivt under valrörelsen, för att sedan göra en kovändning. Frågan blir då vad hans löften är värda om andra saker så som fastighetsskatten, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef hos Villaägarna.

De konstaterar även att regeringens egen expertmyndighet sagt att detta kommer att leda till mer svartjobb och förlorade skatteintäkter, och att en om- eller tillbyggnad med arbetskostnad på 100 000 kronor blir 20 000 kronor dyrare från och med årsskiftet.