Regeringen höjer både ROT och RUT

Bostadsministern och finansministern meddelade idag vid en pressträff att de separerar ROT från RUT och utökar båda avdragen så att du kan renovera för en större summa utan att det påverkar möjligheten att anlita företag för tjänster i hemmet.

Som en följd av den pressade ekonomin för många byggföretag och relaterade branscher, så har regeringen beslutat att höja ROT- och RUT-avdraget. Detta görs för att privatpersoner ska ha råd att renovera - och förstås anlita företag för andra tjänster såsom städ, beskärning och liknande - så att företagen i sin tur får in mer pengar och kan överleva i den tuffa ekonomin som råder.

Tidigare var ROT- och RUT-avdraget en gemensam "kassa" - renoverade du för 50 000 kronor kunde du därmed inte anlita ett städföretag samma år och få RUT-avdrag för det. Nu separeras de två avdragen. Taket för dem blir 75 000 kronor vardera.

– Vi vill ju inte att satsningen på RUT ska tränga undan satsningen för ROT. Taket för ROT kommer vara 75 000 och taket för RUT kommer vara 75 000, säger Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson under en presskonferens.

Regeringen meddelar även att kommuner som planlägger husbyggande eller omvandlar kontorslokaler till bostäder ska kunna få bonus. På så vis hoppas man stimulera bostadsbyggandet och motverka att bostadskrisen förvärras.