Ekonomi

Blev lurad på husstorleken

Huset skulle vara 80 kvadratmeter, men visade sig flera år senare vara 70.

Tingsrätten ger husköparen Rikard Magnusson rätt, i ett domslut dömer de att han har rätt till 100 000 kronor i prisavdrag på grund av att det 80 kvadratmeter stora huset han köpte för cirka 1,5 miljoner kronor har visat sig vara 70 kvadratmeter. Felet upptäcktes först flera år efter köpet i samband med att köparen skulle sälja. Energideklarationen visade då att huset endast är 70 kvadratmeter.

– Tio kvadratmeter. Det är som ett helt rum. Det är klart att det spelar roll för fastighetens värde, säger Rikard Magnusson till tidningen Östran.

Rikard Magnusson får dock inte ut hela beloppet på 100 000 kronor eftersom han skrivit på en revers.

– Vi skrev tyvärr på en revers, en skuld till säljaren på 50 000, när vi betalade huset så jag får tillbaka 50 000 kronor, säger Rikard Magnusson.

Fastighetsföretaget WLE som sålt fastigheten till honom tänker överklaga domslutet. De menar att 100 000 kronor är en felaktig beräkning och att prisskillnaden inte skulle ha varit mer än ett par tiotusentals kronor. Det innebär i sin tur att han, enligt deras beräkning, inte ska ha några 50 000 kronor från dem. Tingsrätten menar å andra sidan att beräkningen bör göras på kvadratmeterpriset och boarean och att det är så de kommit fram till summan.