Ekonomi

Billigaste bolånen – och utsugarna du bör undvika

Byggahus.se's räntetabell där du kan se vilka boräntor våra besökare har just nu.

Byggahus.se's räntetabell där du kan se vilka boräntor våra besökare har just nu.

Vi har sammanställt en aktuell lista på banker där du hittar de billigaste bolånen just nu, men också en lista över utsugarna du bör undvika.

Man börjar ana en tendens till konkurrens bland bolåneinstituten. Sedan en tid tillbaka har vi ett antal uppstickare på bolånemarknaden - uppstickare där du inte behöver pruta. Uppstickarna är Nordnet, Landshypotek och Avanza.

Lägst hos Nordnet men höga krav på god ekonomi

Hos Nordnet kan den som har riktigt god ekonomi få den absolut lägsta räntan. De har något som de saluför under rubriken "Spara hos oss så får du bolån från halva priset", vilket innebär att man kan få marknadens lägsta bolåneränta på 0,69 om man sparar 10 miljoner kr hos dem. De har en stege, där beroende på hur mycket du sparar hos dem kan få låna på huset till 0,69 - 1,19 % ränta. Belåningsgraden får vara max 50 %.

Landshypotek en äkta uppstickare

I höstas gav sig även Landshypotek in på bolånemarknaden och de vänder sig till en bredare skara husägare. De hade ett bra erbjudande på 1 års bolån fram till årsskiftet på så lågt som 0,99 %. Detta erbjudande har de nu förlängt fram till sista mars. Om man har en belåningsgrad på 60 % ligger bolånet på 1,09 % och om man har 70 % så hamnar den på 1,29 %. Detta erbjudande vänder sig bara till husägare, inte till bostadsrättsägare. Flera medlemmar på Byggahus.se har nappat på detta erbjudande, kan vi se i vår boräntetabell.
Jämför boräntor

Snart nytt erbjudande om billigt bolån hos Avanza

Tredje bästa bolånebanken är - eller kommer bli, de har inte lanserat sin tjänst än - Avanza. Med Avanzas "Bolån+"- erbjudande kommer man att kunna låna upp till 60 % av bostadens värde till 1,29 %, utan krav på att du blir helkund hos dem eller har en viss summa pengar placerad. Sedan tidigare har Avanza haft ett erbjudande som de kallar för Superbolånet på 0,79 %, som förutsätter att du sparar 3 miljoner hos dem, har en belåningsgrad på max 50 % och lyckas pricka in när Avanza har överlikviditet som de lånar ut. Tidigare har det inträffat vid 2-3 tillfällen per år.

En nackdel med Avanzas Bolån+ är att du måste låna minst 500 000 kr, hos Landshypotek är det okej att låna så lite som 200 000 kr. En annan nackdel med Avanzas nya bolån är att du bara får låna av dem om din belåningsgrad är upp till 60 %, hos Landshypotek är det okej att ha en belåningsgrad på 70 %.

Låg bolåneränta hos SBAB för dyra bostäder

På SBAB ligger bolåneräntan på 1,16 %, men bara om din bostad är värd 10 miljoner kronor och bolånet ligger på 4 miljoner. Om bolånet är lägre än 4 miljoner eller belåningsgraden är högre eller lägre än 40 % så blir SBABs boränta sämre, upp till i värsta fall 1,59 %. Observera att SBAB oftast ändå är ett bättre alternativ än vad de flesta kan pruta ner räntan till hos de traditionella storbankerna SEB, Handelsbanken, Swedbank och Nordea.

Billigaste bolånen och utsugarna du bör undvika

Nedan listar vi vad bankerna gett för boräntor i genomsnitt i december uppdelat i de sex billigaste och utsugarna du bör undvika.

De sex billigaste bolånen, genomsnitt i december 2017

 1. Nordnet 0,96 % (3 mån)
 2. Landshypotek 1,01 % (1 år)
 3. Avanza 1,29 % (3 mån) - lanseras snart
 4. Ålandsbanken 1.30 % (3 mån)
 5. ICA banken 1,38 % (1 år)
 6. SBAB 1.43 % (3 mån)

De dyraste bolånen, genomsnitt i december 2017

 1. Handelsbanken 1,56 % (2 år)**
 2. Nordea 1,55 % (1 år)
 3. Länsförsäkringar 1,55 % (1 år)
 4. Skandia 1,52 % (3 mån)
 5. Swedbank 1,51 % (3 mån)
 6. Ikano Bank 1,50 % (1 år)
 7. SEB 1,50 % (3 mån och 1 år)
 8. Danske Bank 1,49 % (3 mån)

**Vi listar bankernas lägsta genomsnittsräntor oavsett vad de har för bindningstid. Handelsbanken lägsta genomsnittsränta är på två år vilket antyder att de helst binder sina kunder på längre tid.

Bankernas bruttomarginal på bolån ligger enligt Finansinspektionen på 1,7 % så visst finns det utrymme för lägre boräntor för de allra flesta.

Läs mer i vår boräntetabell där du kan jämföra ditt bolån med andra.