Donald Trumps vs Joe Bidens hus - två presidentkandidater galna i hus

Donald Trumps vs Joe Bidens hus - två presidentkandidater galna i hus

Det pågående presidentvalet i USA är olidligt spännande på många plan. Att Donald Trump är en fastighetsmagnat känner kanske de flesta till, men att Joe Biden också är helt galen i hus är inte lika känt. Här tittar vi närmare på de båda presidentkandidaternas smak för hus.

I mångt och mycket är USAs båda presidentkandidater varandras motsats, men en sak har de gemensamt; de är riktiga husfantaster. “Jag blev förförd av fastigheter redan som tonåring” erkände demokraten Joe Biden i en självbiografi. De är båda galna i hus.

Joe Bidens huskarriär

Joe Biden odlar bilden av sig själv som medelklasskille. Men den demokratiske presidentkandidaten har köpt större och större hus under sin huskarriär, och det har varit hus han knappt hade råd med. I sin självbiografi “Promises to Keep” skriver han om sin dragning till hus som kostade mer än plånboken tillät. När det var dags för honom och hustrun Neilia att köpa första huset hade han redan innan tänkt en hel del på hus. Det var hans söndagsnöje att köra runt i Wilmington och titta på hus till salu och leta mark där han kunde bygga hus.

Joe Bidens barndomshem
Joe Bidens barndomshem. Foto: WSJ

Här bodde Joe Biden när han var i tonåren, på Wilson Road i Wilmington Delaware, efter att tidigare ha bott i lägenhet.

Joe Bidens Stone and stucco colonial
Huset på North Starr Road i Wilmington. Foto: Delawareonline

Joe och Neilia Biden köpte ovanstående hus, ett “stone and stucco colonial” på North Star Road i Wilmington. Där bodde de med barnen Beau, Hunter och dottern Naomi, fram tills hustrun och dottern omkom i en bilolycka 1972.

The Station
The Station. Foto: Pictometry

Joe Biden var 32 år när han blev änkling. Samma år som frun dog sålde han deras hus och flyttade in med sönerna i huset ovan som kallas “the Station”, på hela 930 kvm. Det ligger i en fin förort till Wilmington. Husets tidigare ägare var DuPont-familjen. I presidentkampanjen 1992 sa man om Joe att “Whatever he gets, the house eats for breakfast”. (Richard Ben Cramer i kampanjboken “What it takes”).
1996 träffade han sin nuvarande fru Jill Biden, sålde the Station för begärt pris som var 1,2 miljoner dollar.

Bidens hus med sjötomt
Hus byggt av Joe Biden. Foto: Picytometry

Istället köpte de en tomt  i Wilmington på 16 000 kvm vid en sjö på närliggande Barley Mill Road och byggde ett hus, avskilt från allmänheten. Där bor de fortfarande.

Bidens hus
Samma hus som ovan. Foto: Google
Bidens sommarhus
Joe Bidens nya sommarhus. Foto: Google

När Joe Biden lämnade regeringen vid förra presidentvalet gick det bättre för honom ekonomiskt, bland annat kunde han debitera 200 000 USD per tal. Dags för nytt husköp. Denna gången ett strandhus för 2,7 miljoner dollar vid Delaware-stranden åt Jill. Hon växte upp vid Jersey Shore och han hade lovat henne att han en dag skulle köpa ett hus till henne där.

Biden hyr detta hus
Ett hus Joe Biden hyr. Foto: Homevisit

Daily Mail rapporterar att Joe Biden även hyr det här huset i Virginia för 20 000 USD per månad.

Donald Trumps huskarriär

Som president har Donald Trump tillgång till både Vita Huset och Camp David, men det är i sina egna fastigheter han helst vistas när han får en stund över. Och Trump bor inte bara i sina hus, han gör också business på dem. Det är alltifrån skyskrapor där man kan köpa sig en lägenhet till exklusiva klubbar och golfbanor. Han äger faktiskt ett hus, (ett mindre slott) som bara är ett hus, men det är bara för att han inte fick bygglov att göra om det till en golfbana.

Donald Trumps barndomshem
Donald Trumps barndomshem. Foto: Paramount Realty USA

Donald Trump är född och uppvuxen i stadsdelen Queens i New York. Ovan ser du hans barndomshem byggt av hans pappa 1940. Nyligen låg det ute på Airbnb, där man kunde hyra det för 725 USD per natt.

Trump Tower, N.Y.
.
Familjen Trump
Trump och Melania i sin penthouselägenhet i Trump Tower. Foto: Trump Organization

Fram till Donald Trumps installation som president bodde han med Melania och sonen Barron i en trevånings penthouse-lägenhet i Trump Tower. Detta är även New Yorks 64:e högsta byggnad, uppfört av Trump 1978-1983. I byggnaden har även hans konglomerat Trump Organization sitt huvudkontor. En annan penthouse-lägenhet i byggnaden på två våningar under Trumps lägenhet, såldes 2018 för 24,5 miljoner USD, i dagsläget ca 218 miljoner kr.

Mar-a-lago
Mar-a-Lago. Foto: CNN

Sedan september 2019 är Mar-a-Lago Donald och Melania Trumps huvudsakliga bostad. Mar-a-Lago är ett av Donald Trumps favorithus, tillika privat klubb. Det ligger på Palm Beach i Florida och han äger det sedan 1985, då han köpte det för 5 miljoner dollar. Fastigheten uppfördes 1924-1927 av Marjorie Merriweather Post som var USA:s mest förmögna kvinna vid den tiden.
 

Som president har han passat på att förlägga många viktiga möten hit, t ex ett två dagars toppmöte med Xi Jinping, och kallar det för vinter-Vita huset, trots att det inte är statligt ägt. Det har genererat en del kritik då det har lett till stora kostnader att tillgodose behovet av säkerhet på fastigheten. Och det är de amerikanska skattebetalarna som får stå för kalaset.

Seven Springs

Seven Springs, Westchester County
Seven Springs. Foto: Forbes/Youtube
Badrum med utsikt
Fint badkar med utsikt i Seven Springs. Foto: Forbes/Youtube

1996 köpte Donald Trump Seven Springs, ett ”mansion” i Westchester County, N.Y. med tillhörande 568 ha mark. Priset var 7,5 miljoner USD. 2014 rapporterade Forbes att egendomen var värd 19,5 miljoner USD. Under nio års tid försökte han få tillstånd att bygga en 18-håls golfbana, men möttes av vilda protester från lokalbefolkningen och fick inget tillstånd. Till slut fick han tillstånd att stycka av fastigheten och bygga 14 hus. Om han kommer att göra det är oklart. Familjen har i alla fall använt fastigheten. Eric Trump friade till sin fru i Seven Springs.

Trumps hus på Rodeo Drive
Trumps hus i Beverly Hills. Foto: Google

Trump har även haft ett hus på Rodeo Drive i Beverly Hills, Los Angeles. Han sålde det 2019 för 13,5 miljoner USD.

Trump Winery

Trump Winery
Trump Winery. Foto: Trump Organization

Donald Trump köpte det som idag är Trump Winery i Virginia för 8,8 miljoner USD. Idag är den 2136 kvm stora byggnaden ett hotell som ingår i kedjan Trump Hotels. Här finns 45 rum i huvudbyggnaden. När han tillträdde som president skrev han över det på sonen Eric Trump.

Trump National Golf Club Bedminster

Golf Club Bedminster
Trump National Golf Club i Bedminster. Foto: Trump Organization
Bedminster från baksidan
Baksidan av huset. Foto: Trump Organization

På National Golf Club i Bedminster Township har Trump och hans familj egna personliga villor/stugor.  Donald Trump beviljades bygglov 2017 för att bygga en balkong på sin villa. Ivanka och Jared Cushner ansökte om bygglov 2015 för att bygga till sin stuga på området.

Le Chateau de Les Palmiers, St. Martin

Chateau de Palmiers
Ytterligare en av Trumps fastigheter. Foto: Trump Organization

Le Chateau de Palmiers, St. Martin köpte Trump 2013, men han har mest haft det till uthyrning. Han la ut det till försäljning 2017 och begärde först 28 miljoner dollar, men sänkte snart till 16,9 miljoner USD. Det finns ingen information om att det har sålts.

Källor 

Wall Street Journal: In his own words, Biden “Was Seduced by Real Estate”
Daily Mail: 'Middle class Joe' Biden is renting a $20,000-a-month Virginia home from a venture capitalist and REFUSES to name everyone who paid him for 50 speeches at up to $200,000 a time
Washingtonian: “A Biden Win Could Turn a Beloved Mid-Atlantic Beach Town Into a Presidential Retreat. What Would That Mean for Rehoboth?”
Town & Country: All of Donald Trump’s Houses
Forbes
LA Times
Wikipedia