Bygglovsbefriade byggen allt mer populära

Attefallshus är en bygglovsbefriad byggnad.

Attefallshus är en bygglovsbefriad byggnad. Foto: Sommarnöjen

Intresset för att bygga större komplementbyggnader som inte kräver bygglov ökar.

Allt fler har fått upp ögonen för tillbyggnader som inte kräver en regelrätt bygglovsansökan, detta visar färska siffror från Boverket. Bygglovsbefriade konstruktioner - såsom attefallshus, inhägnad av uteplats mm - ökade med elva procent i fjol. Däremot minskar samtidigt intresset för att bygga friggebod.

- Framför allt var det ärenden som avsåg komplementbyggnader som ökade. Av de inkomna anmälningarna för bygglovsbefriade åtgärder avsåg 62 procent attefallshus, skriver Boverket i ett pressmeddelande.

Komplementbostadshus har dock minskat, det är just komplementbyggnader som driver upp siffrorna. Attefallshus omfattar i praktiken bägge dessa kategorier.

- Totalt antal attefallshus har ökat jämfört med året innan, men komplementbostadshusen har minskat. Av de attefallshus som anmäldes under 2021 utgjorde 1 800 komplementbostadshus och 8 800 komplementbyggnader, skriver Boverket.

De slår även fast att bygglovsansökningarna ökade med tolv procent - vilka även innefattar förhandsbesked. Men att antagna detaljplaner är på nedgång och nu nått den lägsta nivån sedan 2005.

Siffrorna kommer från Boverkets plan- och byggenkäter för 2021 som innehåller uppgifter från kommuner och länsstyrelser.