Papperstapet i badrum - tillvägagångssätt och regler

Ett badrum i Brügge, Belgien.

Ett badrum i Brügge, Belgien. Foto: Marlén Eskilsson

Här får du en metod för att tapetsera i badrummet och även en genomgång av byggreglerna samt försäkringsbolagens synpunkter på papperstapet i badrum.

Idag funderar många på att sätta en vanlig papperstapet på en vägg eller delar av en vägg i badrummet. Det är ju ett utmärkt sätt att förstärka en viss inredningsstil, såsom Art Deco eller sekelskifte.

Gör så här:

  1. De som har tapetserat badrummet menar att du ska hålla dig till våtzon 2 med tapeten och inte sätta den i våtzon 1. 
  2. Sätt tätskikt under och
  3. stryk den två gånger med vattenavvisande klarlack, gärna matt för att inte förändra tapetens utseende. 
  4. Se också till att sörja för god ventilation i badrummet. 

Men låt oss inte sticka under stol med att det är kontroversiellt att sätta en vanlig papperstapet i badrum, där ju badrumsreglerna sätter stort fokus på fuktsäkring och materialval.

Regler för tapet i badrum

När du bygger badrum rekommenderas du att följa branschreglerna. Men eftersom branschreglerna inte innehåller någon specifik information avseende tapeter i badrum är du hänvisad till Plan- och bygglagen. Det är med andra ord okej att sätta upp tapeter i badrum så länge du följer de regler och riktlinjer som Boverket ställt upp. Dessa är materialoberoende och hänvisar istället till funktion.

Tapet i badrum
Ett badrum med tapet. Foto: Studio Mcgee

Försäkringsbolagen lutar sig dock mot branschreglerna. Det innebär att om du får en skada kommer du själv - utifrån Boverkets byggregler - vara tvungen att bevisa att ditt badrum uppfyller alla regler och krav som ställs.

– Om det visar sig att kunden satt upp andra material, är det kunden som – utifrån Boverkets byggregler – har bevisbördan för att badrummet byggts på ett sätt som göra att det håller tätt. Jag menar att det kan bli svårt för en kund att visa det. För de yt- och tätskikt som branschen godkänt, har det gjorts omfattande tester. Det är sannolikt inget som en enskild person kan göra, utan man har byggt badrummet ändå utan att säkert veta om det håller tätt, säger Håkan Franzén, Trygg Hansa.

Tapet i badrum
En tapet från Ralph Lauren i ett badrum i Belgien. Foto: Marlén Eskilsson

Länsförsäkringar har samma inställning. De menar på att det är viktigt att du har koll på att det arbete som utförs är fackmässigt.

– För att vara skyddad av försäkringen om det exempelvis skulle inträffa en läckageskada (vattenskada) krävs att det är byggt enligt bygg- och branschregler samt att man har följt tillverkarens råd och anvisningar som gällde vid byggnads- eller installationstillfället - även reparationstillfället avses. I detta fall skulle vi vid en skadehändelse undersöka om valet av material följer branschreglerna, säger Susanne Fagerberg, skadechef vid Länsförsäkringar Uppsala.

Badrum med tapet Art Deco
Tapeten ger badrummet Art Deco-stil. Foto: Youblush

Det kan med andra ord bli svårt för dig att bevisa för försäkringsbolaget att din lösning är en säker sådan. Du måste själv kunna presentera bevis för att det inte är din tapet som bidragit till skadan. Detta är det viktigt att vara medveten om det ifall du gör valet att tapetsera ditt badrum.

OBS: Ovanstående resonemang kring försäkringsskador och regler i våtrum gäller även våtrumstapet.