Köpte nyckelfärdigt - läcker in vatten

Köpte nyckelfärdigt - läcker in vatten

Ricky Barnaby

Den 4 april går ytterligare en rättegång om enstegstätad putsfasad av stapeln. Den här gången är det familjen Barnaby och deras läckande hus som står i fokus.

- Vissa hustillverkare i Sverige saknar yrkesstolthet. När företag i andra branscher säljer något ersätter de varor som blivit fel. Händer det en kris går de ut i media och ber om ursäkt. Svenska hustillverkare däremot - de smäller upp huset, får in pengar och sedan bryr de sig inte mer, säger Ricky Barnaby.

Den 4 april är det dags för ännu en rättegång om enstegstätade putsfasader. Det är familjen Barnaby som går upp i strid mot Mjöbäcksvillan. När vi pratar med Ricky Barnaby är han både ledsen och förbannad. Hans fru har gått in i väggen på grund av husproblemen och går på tunga ångestdämpande mediciner, och har regelbundna psykologbesök. Hon kan inte ens arbeta längre.

- Jag är så fruktansvärt arg. Egentligen skiter jag i putsfasaden. Det jag undrar är: Var är deras kundservice? Deras yrkesstolthet? Det är inte bara lite mögel, de ödelägger folks liv. Vi hamnar på gatan, kronofogden, psykiska besvär.

En lång resa
Problemen började när Ricky och Josephine Barnaby flyttade in i sitt nya hus. Husbygget hade gått fort men de kände sig upprymda och glada över att besiktningsmannen godkänt bygget. Kort därefter började det läcka in vatten från balkongen och fönster - även garaget hade pölar av vatten på golvet när de klev in där.

Ricky Barnaby

- Vi visste inte det då men de hade inte följt instruktionerna. Det ska sitta fogband mellan när det är olika material men hos oss satt det ingenting. Det tog två år att ens få dem att komma hem till oss och titta. Då skickade de någon som fogade men det ska man ju absolut inte göra enligt experter. Men det är ju inget vi som beställer nyckelfärdigt hus ska behöva vara pålästa på, säger Ricky Barnaby.

Problemen med både huset och garaget har därefter hopat sig och han har försökt att få Mjöbäcksvillan att ta sitt ansvar otaliga gånger utan resultat. Sluligen blev rättegång enda alternativet.

- Jag tror att vi kommer att vinna. Men problemet är att företaget kommer att överklaga. Nu har de vind i seglen för Myresjöhus vann i hovrätten. De har så mycket pengar, och vi är bara en liten familj. Men jag tror att när det går till EU-domstol, då kommer de att få betala dyrt. Frågan är vad som händer under tiden? Kronofogden kommer få komma för att vi går i personlig konkurs. Det är konsekvensen för oss. Och det enda felet vi gjort är ju att anlita en känd hustillverkare som borde veta vad de sysslar med, säger Ricky.

Han önskar att fler i samma situation skulle våga tala ut och stå på sig så att det blir mer press på hustillverkarna. Att de kunde kämpa gemensamt. Han önskar också att hustillverkare i Sverige blir mer måna om sina varumärken och kunder.

Ricky Barnaby

Huset dras även med andra problem. Se fler bilder här.

Men att det är tufft betyder inte att han gett upp, snarare tvärtom. Det eldar bara på hans kämparglöd. Han säger att han aldrig kommer att ge upp.

- Hittills har jag varit väldigt snäll i min blogg och i min Youtubekanal. Det är negativt det som sägs men jag har inte kränkt dem. Jag försöker vara rättvis och objektiv så att bloggen blir ett verktyg för andra som är ute efter att välja rätt hustillverkare. Just nu känner jag att jag aldrig kommer att sluta blogga om det företaget. De kan byta namn hur många gånger som helst. Det finns bara ett sätt att stoppa mig. Det är att de sväljer stoltheten och offentligt ber om ursäkt, och sedan bygga det hus de lovade oss och som vi betalade för.

Vill du följa familjen Barnaby? Kika här:
Hemsida: www.mardrom.com
Youtube: www.youtube.com/user/mardrom1?feature=mhee