Uterum, Vad kostar det, Tillbyggnad, Bygga nytt hus

Vad kostar det att bygga uterum?

Medlemmen Johnsvis uterum.

Medlemmen Johnsvis uterum. Foto: Medlemmen Johnsvi

Vad brukar ett uterum kosta och vad påverkar priset? Vi går igenom vilka poster du bör ta med i beräkningen och visar ett exempel på vad ett uterum kan kosta.

Storleken på uterummet, hur väl isolerat det är och vilka material du väljer är de faktorer som påverkar slutpriset för ditt nya uterum mest, förutom pris på hantverkare. Hur stor del av året vill du kunna använda det? Hur lyxiga material vill ha? Hur stor plats har du att bygga på och hur många ska ni vara i uterummet samtidigt?

När vi skulle räkna på vad ett uterum kostar, utgick vi från ett exempel på ett uterum på 18 kvadratmeter som går att använda från tidig vår till sen höst. Prisexemplet bygger på en offert från JTB Uterum & Inglasningar. Först redovisar vi de olika kostnadsposterna, därefter följer en mer detaljerad redovisning av hur kostnaden för att bygga uterum kan variera.

Tänk på att priserna varierar från stad till stad samt beroende på hur erfaren hantverkare du har. Klicka här för att läsa mer om priser på hantverkare

Pris bygga uterum

Totalt för att bygga ett 18 kvm stort uterum som du kan vara i från tidig vår till sen höst:

230 900 kr 

Delsummor
Arbete: 128 600 kr (inklusive rivning av ett befintligt rum)
Material: 102 300 kr
Totalt: 230 900 kr

Avgår ev. ROT-avdrag: - 64 300 kr

Totalt efter ROT-avdrag: 166 600 kr 

Arbete
Rivning av gamla uterummet inklusive bortforsling (22 h á 573 kr): 12 750 kr
Snickare (180 h á 573 kr): 103 250 kr
Plåtslagare (20 h á 630 kr): 12 600 kr
Slutsumma arbete: 128 600 kr

Material
Grundmaterial: 15 700 kr
Grundoljad limträstomme med träpanel, plåtar och takrännor: 33 900 kr
Glaspartier 2-glas härdat säkerhetsglas utan isolerad profil: 39 500 kr
Kanalplasttak 32 millimeter: 13 200 kr
Slutsumma material: 102 300 kr

Uterum från Emmaboda Glas

Uterum från Emmaboda Glas. Foto: Emmaboda Glas

Planera uterummet

Bestäm först hur stort uterummet ska vara och hur lång tid under året du vill kunna använda det. Ett vinterbonat uterum är betydligt dyrare än ett som du bara använder under sommarmånaderna, det är till störst del denna faktor som avgör priset.

I vårt exempel är det ett uterum du kan använda från tidig vår till sen höst. Vill du göra konstruktionen som offerten ovan grundar sig på vinterbonad, får du ta den och multiplicera med två. Detta för att konstruktionen då tar längre tid att bygga, kräver mer och dyrare material samt för att den är betydligt mer välisolerad. Då är det en gjuten, isolerad platta med klinker, heltäckt tak och 2-glas isolerfönster med isolerad profil som gäller.

Bestämmer du dig däremot för att göra om uterummet i offerten till ett sommaruterum, då kan du istället dra av 35 000-40 000 kronor på offerten eftersom taket då byts ut från ett 32-millimeters kanalplasttak till ett 16-millimeters. I sommaruterummet kan också 2-glas isolerrutorna med oisolerad profil bytas ut mot enkelglas med oisolerad profil.

Storleksmässigt mäter uterummet i offerten 18 kvadratmeter. Det rimmar ganska väl med de 20-22 kvadratmeter som JTB Uterum & Inglasningar ofta får beställningar på. Det kan ses som ett genomsnittligt uterum - även om det såklart förekommer både större och mindre varianter.

Vanligen rekommenderar de en bredd (måttet från huset och ut) på minst 3,5 meter för att det inte ska bli trångt när du ställer in möbler.

Grund till uterum

I vårt exempel bygger vi en plintgrund som är isolerad med cellplast för att markkylan inte ska tränga in. Denna lösning fungerar utmärkt både i ett sommaruterum och i ett som ska användas från tidig vår till sen höst.

Du kan även välja att gjuta en isolerad platta och då får möjlighet till värmegolv och klinkergolv. En sådan lösning blir ungefär dubbelt så dyr.

Någon exakt kvadratmeterkostnad för respektive grundtyp är däremot svår att uppskatta. När det kommer till grundarbeten handlar mycket om förutsättningarna på din tomt. Faktorer som påverkar priset är exempelvis hur lätt det är att komma åt med maskiner, hur stort uterum du tänkt bygga samt hur mycket som måste grävas bort för att du ska kunna anlägga en bra grund.

Glasrutor och skjutpartier

Offerten är baserad på på 2-glas isolerfönster med oisolerad profil. Till ett sommaruterum skulle det istället sitta enkelglas med oisolerad profil vilket mest bildar ett slags vindskydd. Ett vinterbonat uterum utrustas istället med 2-glas isolerfönster med isolerad profil. Håkan Nilsson på JTB Uterum & Inglasning förklarar att de inte väljer 3-glasfönster i uterum eftersom det blir för tjocka glaspaket.

Priset varierar utifrån glastyp och isolering i profilen. Ett 2-glas isolerfönster kostar ungefär dubbelt så mycket som ett enkelglasfönster. Dubblar du den kostnaden en gång till når du upp till den helisolerade profillösningen som är tänkt i vinterbonade uterum. 

Uterum av ek och koppar

Uterum av ek, kopparplåt och treglasfönster från Rexton. Foto: Rexton

Material på stommen till uterummet

JTB Uterum & Inglasning arbetar enbart med limträstomme och denna är grundoljad vid leverans. Därefter får kunden antingen måla stommen själv eller anlita en målarfirma.

Som ett alternativ till limträstomme finns det helisolerad aluminiumstomme. Den är något dyrare, men å andra sidan underhållsfri.

Uterummets golv

I uterummet är det vanligt att man lägger trall eller klinkers på golvet. I vårt exempel har uterummet utrustats med lärkträtrall, som dels är underhållsfri och dels tåligare än vanlig trätrall, men också något dyrare.

Vill du upp ett steg ytterligare i kvalitet är det klinkers som gäller. Du har då även möjlighet till golvvärme. Den lösningen kräver dock oftast gjuten platta och blir därför betydligt dyrare är trallalternativet.

Håkan Nilsson uppskattar att arbetstiden för att lägga ett klinkergolv blir den dubbla jämfört med trallen, men därutöver är det svårt att uppskatta den exakta prisökningen eftersom klinkers kan kosta allt från 100 kronor per kvadratmeter till flera tusen kronor. Han säger dock att gjuten platta med klinker jämfört med plintgrund och lärkträtrall ger en dubbelt så hög kostnad.

Tak till uterum

I fallet som vår offert bygger på är uterummet utrustat med ett isolerat kanalplasttak om 32 mm tjocklek, vilket är en vanlig lösning i ett uterum som inte ska användas på vintern. 

Ska du däremot bygga ett uterum med heltäckt tak, kan du räkna med att kostnaden ökar 3-4 gånger. Dels blir det längre arbetstid, dels krävs betydligt mer material. Ett vinterbonat uterum kräver ett ordentligt tak. Värme stiger och därför är taket en av de viktigaste delarna för att utrymmet ska hålla en godkänd driftkostnad vad gäller uppvärmning. Plasttak har skarvar och isolerar därför inte på samma sätt.