Husbygget var jobbigt i cykler

I dagarna har Ulrica och Anders Sörman med barnen Alva och Elias flyttat in i sitt nybyggda hus i Borlänge. De flyttar från en trerumslägenhet, men har tidigare bott i villa. Vi ställde 14 frågor till Ulrica för att höra vilka lärdomar hon har dragit.

Varför bestämde ni er för att bygga istället för att köpa ett befintligt hus?
– Vi letade bland befintliga hus, men här i Borlänge är utbudet väldigt dåligt. Sedan har vi bott i hus tidigare och visste precis vad vi ville ha och var därför kräsna. Om vi skulle bygga så skulle det kunna bli precis som vi ville ha det.

Hur hittade ni tomten?
– Vi satte in en annons i lokaltidningen och fick napp på en helt perfekt tomt. Det var nästan kusligt, när vi kom dit kändes det helt perfekt.

Varför bestämde ni er för att bygga prefabricerat istället för lösvirke?
– Vi hittade ett hus hos en hustillverkare som vi gillade, så vi funderade aldrig på lösvirke.

Hur bestämde ni utformningen av huset?
– Först tittade vi planlöst på olika alternativ via internet och i huskataloger. Sedan begärde vi in prisuppgifter på hus vi gillade, men insåg ganska snabbt att det är helt omöjligt att bestämma sig för något om man inte går mer metodiskt tillväga. Vi bestämde oss för att driva urvalsprocessen som ett projekt; satte oss ner och gjorde en handlingsplan, vi skrev ner behoven och gjorde helt enkelt en kravspecifikation för hurdant huset skulle vara.

– Ett krav var att det skulle vara i ett plan, vi avskydde trappan i det gamla huset. Vi ville inte ha för stort hus, för i gamla huset hade vi en massa ytor vi aldrig utnyttjade. Nu ska vi ha 140 kvadrat och det blir mer lagom till vår familj på fyra personer. Det var väldigt bra att vi hade bott i hus tidigare, den erfarenheten var nästan nödvändig. Först var vi insnöade på nyfunkis. Men när vi köpte den här tomten så insåg vi att nyfunkis inte passade in i den bymiljö där tomten ligger. Vi lärde oss att man inte kan välja husmodell förrän man har tomt. Huset måste passa in på tomten och i omgivningen.

Hur valde ni husleverantör?
– Först tog vi reda på vilka hustillverkare som är representerade på orten och sållade bort de som inte hade lokal närvaro. Vi tyckte att det var viktigt att man hade nära till en representant under bygget. Sedan satte vi ett maxpris och skickade ut offertförfrågningar. Till slut stod det mellan två leverantörer som hade lämnat likvärdiga offerter och husförslag. Det som fällde avgörandet var personkemin. Säljaren på företaget vi valde var väldigt duktig på att tolka våra önskemål och plockade fram ett hus som inte fanns i katalogen, utan som var specialritat för en annan familj. Vi kunde ta det förslaget och göra vissa anpassningar till hur vi ville ha det.

Vilken entreprenadform har ni valt?
– Delad entreprenad. Vi har haft en jättebra byggledare som har samordnat alla aktörer och även varit mottagningsansvarig och kontrollerat alla paket.

Gick bygglovet som planerat?
– Det tog väldigt lång tid, fyra månader. Det berodde lite på att det kom semester emellan. Tomten ligger också utanför detaljplanerat område och då fick grannarna höras två gånger. Men så lång tid borde det inte ha tagit, tycker man.

Var det jobbigt att bygga hus?
– Det var jobbigt i cykler. Det var t ex jätteroligt när huset levererades och när plattan gjöts. Det kändes bara jobbigt att göra saker som t ex elritningen. Så det gick i cykler, upp och ner. Sammantaget är det otroligt roligt, det känns som den ultimata lyxen att få bygga ett eget hus.

Hur mycket tid har ni lagt ner på bygget?
– Det är svårt att uppskatta, men när vi hade bestämt oss för att vi ville bygga hus började vi med att leta tomt. Vi hittade tomten efter ungefär 6 månader. Första kontakten med husleverantören skedde i oktober 2004. Sedan september 2005 har vi nog praktiskt arbetat med huset ungefär två timmar per dag, fast det har ju cirkulerat i tankarna hela tiden. Vid själva bygget har vi fått lägga tid på att jaga folk som inte gör det de ska, tjata på byggnadsnämnden om att ge oss bygglov etc.

Har ni hållit budget och var det viktigt att hålla budget?
– Ja, faktiskt. Vi har verkligen jagat kostnader och har inte släppt efter en enda gång eller tänkt att vi ska unna oss. Vi gjorde en egen kalkyl och gick inte efter den som husleverantören gav oss, för vi insåg att vi skulle vilja ha mer än de räknade med i utgångsläget. I vår interna kalkyl låg det mer el, vi hade med saker som telefon, tv och extra tillval i köket. Sedan tillkom ändå saker som vi inte hade räknat med. Såsom att man får betala för byggnadsställningen separat. Hustillverkaren hade sagt till oss att det kostar ca 15 000 kr att hyra byggnadsställningar, men när det kom till kritan kostade det 28 000 kr. Vi lyckades förhandla ner det priset med 20 %, men ändå. Markarbetena blev också 15 000 kr dyrare än vi tänkt oss, när det behövdes extra fyllnadsmassor.

Vad har ni gjort för att spara pengar?
– Vi har satsat mycket på att prisförhandla med olika leverantörer. Vi var ganska tuffa mot husleverantören innan vi skrev på och fick visningsrabatt på 70 000 kr, utan visning. Vi fick ett bra pris på carporten och 60 000 kr i tillval till köket. Hantverkarna försökte ta mer betalt än vad som var överenskommet, men vi hade allt på papper och kunde kontrollera och visa på vad vi kommit överens om. Det gäller att kunna konsumentlagarna. Vi försökte också ligga steget före och passade på när det var utförsäljningar när det fanns något vi ville ha. Kakel köpte vi t ex vid en utförsäljning, långt i förväg. Fast vi beslutade oss för att inte göra något jobb själva, utan att vi skulle ha roligt under bygget.

Har ni haft problem med hantverkarna?
– Nej. Vi har känt att alla ville göra ett bra jobb. Vi fick kontakt med de flesta hantverkare på rekommendation av hustillverkaren. Vi bytte målaren till en vi känner och plattsättaren till en som snickarna rekommenderade.

Har något gått snett under bygget?
– Jordvärmeslangarna kom upp mitt i dörröppningen till tvättstugan, entreprenören missade var slangarna skulle komma upp med ungefär 60 cm. Det har varit väldigt svårt att få dem att göra om jobbet så att det blir acceptabelt för oss.

Vilka är dina fem bästa tips till den som ska bygga hus?

  1. Var mycket på tomten och ”känn in” den innan du bestämmer hurdant hus du vill bygga.
  2. Planera och försök ligga steget före så att du inte tvingas fatta beslut i panik.
  3. Var inte för snäll, stå på dig. Men var snäll när du har nytta av det.
  4. Ha alla priser förhandlade och klara på papper.
  5. Pruta!