Handla byggvaror på nätet eller i butik?

Handla byggvaror på nätet eller i butik?

E-handeln med byggvaror växer lavinartat. Frågan är vilka för- och nackdelar det finns med att köpa byggvaror på nätet respektive i butik.

Inom byggvarubranschen växer trenden att handla på nätet. Flera byggvaruhus valt att ha hela eller delar av sitt sortiment tillgängligt på nätet. Byggmax har till och med gått så långt att de har fler varor på nätet än vad de har i butik, fler än dubbelt så många.

– Vi vill kunna hålla låga priser och vi vill att det ska vara enkelt att handla. Därför har vi begränsat utbudet i butikerna. Vill man ha mer att välja på ska man gå till vår nätbutik. Fönster och dörrar har vi till exempel mycket av på nätet. Många fönster görs mot order, kunderna vill ha fönster som passar just deras hus. Då är det enklare att ha dem som beställningsvara på nätet, säger Magnus Agervald som är vd för Byggmax.

Han ser nätbutiken som en stor del av framtiden och tror att den kommer att fortsätta växa och ta andelar.

Per-Ivan Christiansson, marknadschef hos Skånska Byggvaror, ser också en framtid för nätbutikerna.

– Fördelarna väger över. Du kan i lugn och ro sitta hemma och välja, precis när det passar dig. Du får varorna hemlevererade utan kostnad.

Nätbutikerna har alltid öppet och kan hålla ett större sortiment till lägre kostnad, nätbutiken kan också ge kunden mer information om varan.

– Du kan till exempel använda hemsidan till att se en instruktionsfilm om hur du bygger en altan, och sedan få en lista med alla produkter du behöver. Den hjälpen, att kunna ha den i surfplattan eller datorn, ger betydligt mer än en lapp i butiken, säger Magnus Agervald.

Men Magnus Agervald tror också att de fysiska butikerna kommer att finnas kvar eftersom de har fördelen i att du snabbt kan få hem varan och att du kan få personlig service på plats. Det finns också nackdelar med att shoppa byggvaror på nätet. Ska du exempelvis köpa reglar och vill kunna handplocka de bästa varianterna måste du ta dig till en butik för att kunna säkerställa kvaliteten.

Jonas Arnberg, konsultchef hos Handelns Utredningsinstitut (HUI), menar dock att det finns vissa varutyper gör sig lite extra bra i en fysisk butik.

– Om det finns en kläm- och kännfaktor är nätet såklart sämre.

Magnus Agervald upplever dock inte att detta är något som syns i försäljningen. De säljer ungefär lika mycket av en viss vara via nätet som de gör i fysisk butik. Det enda som går lite bättre i fysisk butik är impulsvaror så som exempelvis byggarbetshandskar.

HUI Research mäter i dagsläget inte byggvaruhandelns e-handel. Men Jonas Arnberg menar att den växer så pass kraftigt att de kommer att börja mäta den någon gång under 2013. Han tror att vi kommer att få se fler stora byggaktörer som lanserar nätbutiker under året och att butikerna i framtiden kommer att fungera mer som utställningar.

– I framtiden tror jag att kombinationen butik och nät fortfarande kommer att vara överlägsen men att butiken kommer att fungera mer som ett showroom. Du kan åka dit och titta på hur ett badkar skulle se ut i ett badrum och sedan åka hem och beställa det du behöver på nätet, säger Jonas Arnberg.

Per-Ivan Christiansson håller med:

– Framtiden är en kombination. Bauhaus och Byggmax säljer nu även på nätet, Beijer är på gång. Det som gör oss unika är att vi är vårt varumärke, äger våra produkter. De andra aktörerna är marknadsplats för många olika varumärke. Men den digitala världen kommer att förändra mycket även för en så traditionell handel som med byggvaror. Hur det ser ut om 5 -10 år kan vi bara ha idéer om.

För- och nackdelar med att handla byggvaror på nätet 

+
Det går snabbare
Butiken har alltid öppet
Ofta fri hemleverans
Bra beskrivningar av byggvarorna, ibland med instruktionsfilm
Smidig returhantering
Butiken kan hålla ett större sortiment till lägre pris vilket ofta ger billigare pris på varorna

-
Du får vänta tills varorna levereras hem
Du kan inte handplocka varor som eventuellt kan hålla olika kvalitet
 

Fördelar med att handla byggvaror i butik

+
Du kan gå och klämma på prylarna
Många varor kan du få med hem direkt
Mer personlig service

-
Det tar tid i anspråk att åka dit
Du får ofta betala för hemleverans, alternativt ta med eget släp
Ibland högre pris

Läs också
Jämförelse byggvaror på nätet – pris och kvalitet
Alla Sveriges byggvaruhus – en översikt
Så väljer proffset bland byggvarorna