Så väljer proffset bland byggvarorna

Det krävs en hel del kunskap för att köpa rätt byggvaror. När proffset Frank Ivanov ska välja tittar han på hur träet är packat och satsar på riktig kvalitet på byggvarorna till husets klimatskal.

När snickaren Frank Ivanov ska välja byggvaror går han på de svenska märken han känner till.

– Papp är ju t ex uppbyggt på olika stommar, köper du då något från Polen så är det billigare kvalitet på stommarna och det är inte samma sak som om du köper det svensktillverkade, säger Frank.

När vi visar honom pappen YAM 2000 av märket Bituna från Bauhaus som saknar kvalitetsmärkning, säger han att han inte hade vågat köpa den utan att han hade gått på något av de märkena som han känner till.

Vissa saker tycker Frank att man kan köpa av billigare kvalitet, till exempel skruvar att ha inomhus. Ska skruvarna sitta utomhus är det bättre att köpa rostfria av fin kvalitet så att de inte rostar och går sönder.

Frank Ivanov

Frank Ivanov, Skurup

Hög kvalitet är särskilt viktigt att ha på isolering, papp och ångspärr.

– Det viktigaste är att hålla huset tätt och varmt, säger Frank.

Även stuprör och hängrännor tycker Frank ska ha hög kvalitet. Där brukar han titta på hur de är målade. Är målningen bra gjord brukar kvaliteten vara hög enligt hans erfarenhet.

Att handla trävaror är ett kapitel för sig. Här rekommenderar Frank att du åker till byggvaruhuset och själv plockar det du ska ha.

 – Titta på hur de ligger packade. Ju finare packade de är, ju rakare är de, säger Frank.

En gång provade Frank att handla limträbalkar på nätet, men det gör han inte om.

– De var trasiga och kantstötta när jag fick hem dem, de gick inte att använda. Så jag handlar aldrig mer på nätet utan åker själv och plockar ut det jag ska ha, det ska vara helt, rakt och kvistfritt, säger Frank.

Gips är en annan produkt som Frank tycker att det är stor skillnad i kvalitet på mellan olika fabrikat. Det finns jättemånga olika kvaliteter på gips och Frank brukar själv rådgöra med säljaren i butiken för att få rätt. 

När Frank köper fönster tycker han att du ska titta efter noga så att de är kvistfria. Är de inte det är det lätt att de slår sig.  Han säger att man ska akta sig för inåtgående fönster från Polen, eftersom de är svåra att montera på ett bra sätt.

Läs också
Handla byggvaror - nätet eller i butik?
Jämförelse byggvaror på nätet – pris och kvalitet
Alla Sveriges byggvaruhus – en översikt