Endast 3 av 46 utomhusfärger godkända i stort test

Civilingenjör Stefan Hjort är extern projektledare för Folksams färgtester. Han har doktorerat och avhandlingen handlade om trä, färg och fukt och hur man ska testa målade utomhuskonstruktioner för att undvika röta och andra fuktskador.

Civilingenjör Stefan Hjort är extern projektledare för Folksams färgtester. Han har doktorerat och avhandlingen handlade om trä, färg och fukt och hur man ska testa målade utomhuskonstruktioner för att undvika röta och andra fuktskador. Foto: Folksam.

Folksams stora färgtest är här och det är många färger och färgsystem som inte håller vad de lovar.

Idag släpps resultatet från Folksams stora färgtest som pågått sedan 2016. Testvinnarna är :

  • Teknos Nordica Eko
  • Rusta Premium Fasadfärg
  • Biltema Träfasad V

De är de enda färgerna som klarar kraven avseende både funktion, miljö och hälsa. Dessa koras därmed till så kallade "Bra val".

Tittar man bara på funktion klarar dock 30 av de 46 utomhusfärgerna testet. Det tycker dock Folksam är nedslående, med tanke på att man borde kunna få med även miljö- och hälsoaspekten.

– Branschen tar inte sitt fulla ansvar. Även om färgerna kvalitetsmässigt håller bättre så får det inte ske på bekostnad av människors hälsa eller vår miljö. Årets test visar att det går alldeles utmärkt att tillverka bra färg till ett rimligt pris, säger Karin Stenmar, hållbarhetschef hos Folksam.

I årets test har man även tagit med priset på färgen som en faktor. De färger som får utmärkelsen Bra Val ligger i ett stort prisspann. Nordica Eco kostar exempelvis 38 kronor per kvadratmeter, medan Rustas och Biltemas färger kostar 14 respektive 12 kronor per kvadratmeter.

Men än mer intressant är kanske vilka färger som inte klarar testet - de som dras med mögelpåväxt, alger och andra problem redan efter två års tid. Några av de dyraste färgerna i testet återfinns här.

De som får "rekommenderas ej" på både funktion, miljö och hälsa är: Alcro Bestå, Nordsjö One Super Tech, Laqvin Top, Cuprinol Täcklasyr, Alcro Modern Oljefärg, Beckers Fasadfärg Easy, Bioni Perform, Byggmax Akrylatfärg V, Ö&B Träfärg, Teknos Tranemo Äkta Linoljefärg, Kulturhantverkarna Linoljefärg samt Engwall och Claesson Utv Linoljefärg.

Det förekom både mögelpåväxt och krackelering.

Några exempel på problem.

– Då villaförsäkringen inte täcker skador på fasaden som uppstår av dåliga färger är det bättre att vi ger råd om vilka färger som håller måttet än får frustrerade kunder som inte kan hävda sin rätt gentemot färgtillverkarna, säger Karin Stenmar.

Här hittar du hela testet hos Folksam.