En dag med trähussäljaren

Måns Björklund är igång från tidig morgon till sen kväll. I bilen ligger släggan, gummistövlarna och alla papper som kan behövas. Vi fick följa med på ett av trähussäljarens hektiska arbetspass.

De svarta skorna blänker i förmiddagssolen. Mobilen är tryckt mot örat. Förra veckan sålde han fem hus.
– Det ska inte gå. Normalt säljer jag tolv till femton hus per år, så du kan själv tänka dig.
Måns Björklund, 46, är agent och säljer trähus, både från kataloger och arkitektritade. Men det är inte som säljare han vill profilera sig. Projektledare eller koordinator passar bättre tycker han.
– Jag brukar säga till kunden att ”låt mig vara lots så ska vi gemensamt se till att det här skeppet kommer i hamn”.

Måns Björklund
Måns Björklund diskuterar med kunder
Som projektledare för uppemot 15 husbyggen om året har Måns Björklund mycket att hålla koll på. Varje projekt involverar upp till 60 personer och det är dem som Måns Björklund koordinerar. Det kör ofta ihop sig och lotsen är ständigt beredd på utryckningar. Den här dagen är inget undantag. Vi skulle ha träffats klockan nio men det kom en del saker emellan så klockan är närmare elva när jag kliver in i Måns Björklunds bil. Den är som ett rullande kontor. I baksätet ligger travar med svarta pärmar, en för varje pågående husprojekt. Och telefonen ringer hela tiden. Vi är på väg mot Tygelsjö nere i Skåne.


Han har varit igång sedan klockan sju i morse, och räknar med att hålla på tills sena kvällen.
Det blir mycket övertid. Han har själv valt att ha det så. De dryga arbetspassen och obekväma arbetstiderna passar honom. I gengäld kan han planera semester när och hur länge han själv vill. Ofta ser han till att ha långledigt över helgen.
– Jag har världens roligaste jobb. Jag skiter i säljet och tänker främst på att det är en familj som ska ha ett hem. Mitt jobb är att göra det bästa för dem med deras förutsättningar. Utmaningen ligger i att se till att allt flyter. Det är kul.

I Tygelsjö ska agent Björklund få två byggprojekt att flyta, två hus ska lotsas i hamn. Måns stannar bilen och byter snabbt om från blänkande lågskor till leriga stövlar. Arbetet med det första huset har nyss påbörjats och nu diskuteras eventuell stenkista med markentreprenören. De behöver ritningar. Medan Måns letar rätt på ritningarna som ligger i en bunt i bagageutrymmet tittar en blivande granne förbi. Han vill också veta hur huset kommer att se ut. Måns vecklar ut ritningarna. Så ringer mobilen, en snickare vill ha jobb.
– Jag har lite svårt att prata just nu, så jag får återkomma till dig, säger Måns till den arbetssökande.
– Eller om du hör av dig till mig.
När Måns Björklund stoppat undan mobilen drar han fram släggan.
– Eller jag kanske ska fästa skylten på en stolpe så länge istället? Han ser sig omkring för att hitta en lämplig placering av den skylt som anger vilket företag som bygger hus just här. Men hittar ingen.
– Äh, det får vara så länge, jag kommer tillbaka senare ikväll och sätter upp den, nu måste vi vidare.

Släggan åker tillbaka in i bagageutrymmet och Måns sätter sig bakom ratten. Nästa mål är Sjöbo. Där väntar markentreprenören som schaktat bort matjorden, lagt ut fiberduk på platsen för huset och fyllt på med makadam. Det är dags att bestämma hushöjden. Lantmätaren är på plats och snart kommer också de som ska bo i huset, Jonas Christensson och Camilla Alvarsson. När Camilla kliver ur bilen börjar Måns Björklund sjunga.
– Ja må hon leva, ja må hon leva.., efter halva födelsedagssången avbryter han sig.
– För visst är det idag du fyller år?
Jodå, Måns Björklund har koll.

Eftersom kunden vill vara säker har de bett en kvalitetsansvarig kontrollera arbetet innan grunden gjuts.
Kvalitetsansvarig går en sväng runt det påbörjade huset, tar upp en näve jord, ser sig omkring och verkar nöjd.
– Det är egentligen onödigt att kvalitetsgranska på det här stadiet, säger Måns Björklund när vi hoppat in i bilen igen.
– Varje entreprenör gör en egen kontroll enligt kontrollplan som man måste enligt Plan och bygglagen. Dessutom var vi tre stycken som sa att det var bra. Men vissa kunder är mer osäkra än andra. Har man tre experter vill de ha fyra, har man fyra vill de fem och så vidare. Men det spelar ju inte mig någon roll, vill kunden ha det så så är det inga problem. Det viktigaste är ändå att kunden känner sig nöjd.

Där villan ska byggas har kommunen ett avloppsrör. Så innan vi lämnar Sjöbo svänger Måns Björklund in på Tekniska nämnden. Från kommunens håll har det varit tal om att gräva upp och flytta på det om i fall att det skulle börja läcka. En kostnad som husbyggarna skulle få stå för. Måns Björklund ser hellre att ledningarna dras om och får ett skyddsemaballage.
– Jag vill ogärna gräva i jord som varit orörd i tjugo år. Risken är att huset sätter sig. Och marken är så perfekt packad här, förklarar han.

Mötet på tekniska nämnden tar inte mer än sju minuter. Sen är det klart, alla är överens. Bäst att inte gräva. Måns Björklund får besked om att beslutet ska skrivas ner på papper, tar i hand och tackar.
– Detta var riktigt bra. Skönt att tala med en vettig människa på kommunen, säger Måns när han kör tillbaka till tomten för att ge Camilla och Jonas de goda nyheterna. De får också ännu ett av de kontrakt med underleverantörer som ska skrivas på under byggprocessen. Avtalet med snickarna är klart och Camilla och Jonas måste skriva på.
– Släng det bara på lådan så tar jag hand om resten sen, Måns vinkar hejdå och kör vidare mot nästa byggarbetsplats. I morse restes ett hus i Södra Sandby. Byggarna har kaffepaus när Måns stövlar in i husvagnens förtält för att höra om allt fungerat. Det saknas ett fönster men byggdörren har kommit. Och kranföraren får massor av beröm.
– Men då är det väl lika bra att vi bokar upp honom den 16 och den 18 då också, säger Måns och ringer genast upp kranfirman.

En halv minut senare är det klart. Efter att ha inspekterat och beundrat bygget sätter sig Måns i bilen igen. Han kör för att titta till schaktningsarbetet på en intilliggande tomt där ännu ett av Måns Björklunds projekt ska resas. Sedan är det dags att köra hemåt. Ikväll hinner han kanske äta middag med sonen. Mobilen ringer. En ny kund vill veta vad Festival kostar. Måns kör in mot trottoaren och stannar motorn. Tar fram block och penna. Det är en massa saker han vill veta.
– Är det planlösningen eller huset du gillar? Får man bygga Festival enligt detaljplanen, vill ni kanske ändra storleken. När vill ni börja bygga? Jag behöver 8 - 12 veckor på mig för att leverera. Kan jag återkomma till dig imorgon? Jag måste räkna på det först, säger Måns och vågar tro att han snart har sålt ännu ett hus.