Byggde hus 1960

Florence och Olle i Älmhult byggde ett kataloghus 1960-1961. De bor kvar i huset än idag, där allt är så gott som intakt. Huset var av god kvalitet och förutom att de har bott bra under 45 års tid har husets värde stått sig.

Hultsfredshus

Olle var sugen på att bygga ett hus eftersom han var snickarkunnig och skulle kunna bygga ihop huset själv. De beställde hem kataloger och tittade på olika hustillverkare.

Ett kriterium de hade satt upp var att huset skulle ha en skorsten som var placerad mitt i huset. Hos Hultsfredshus, en hustillverkare som inte finns kvar idag, fanns en husmodell som passade dem perfekt. Skorstenen fanns mitt i huset och de passade på att lägga till en murad öppen spis som inte fanns med i ursprungsritningen.

– Dessutom var säljaren mycket trevlig, det här spelade nog också in när vi valde, drar sig Florence till minnes.

Huset har 120 kvm boyta, källare och är i 1,5 plan. Stommen är av trä och fasaden är klädd med tegel. Övervåningen är byggd av tryckimpregnerat virke.

– Hela konstruktionen har hållit väldigt bra. Nedervåningen byggdes av 10 cm tjocka fiberplank som isolerar, säger Olle.

– Det här var ett helt nytt material då och vi var osäkra på om det skulle hålla. Men det har hållit över förväntan, allt är intakt, fortsätter han. 

Väggen är uppbyggd av fiberplank, asfaboard och sedan tegel utåt. På insidan sitter det Tretex på vägg och tak. I bjälklaget i tak och golv finns Gullfiberisolering.

På taket valde de att lägga betongpannor, något som man fick dimensionera takstolarna för – 12 ton betongpannor.

– Det finns ett stort fönsterparti på baksidan, här tycker man att det skulle vara osäkert om det skulle hålla, men det har gått bra under 45 år, så det håller väl ett tag till, säger Olle.

Tomten köpte de av kommunen, som gav Florence och Olle två områden att välja på när det var deras tur i tomtkön. De valde tomten som låg mot skogen, något som de inte har ångrat under sina 45 år i huset.

Olle var själv i bryggbranschen och jobbade som betongarbetare vid en större byggfirma i Älmhult som inte finns kvar idag, EWJ. 

- Han var med och byggde både Haganässkolan, sjukhemmet Nicklagården och Vattentornet i Älmhult, berättar Florence.

En tomt kostade 4 000 kr, till det kom avgift för gatubyggnadskostnad och anslutning av el och vatten. Byggsatsen till huset i sig kostade 60 000 kr, exklusive betongpannorna till taket och exklusive inredning till övervåningen.

Förutom el- och VVS-arbetena byggde Olle ihop huset själv, med lite hjälp av släkten. Han tog ledigt från jobbet i ett halvår. Florences bror Ingmar, då 16 år, hjälpte till när det var dags att gjuta plattan.

– Det var en del svåra prövningar under hösten när vi byggde huset, minns Olle. Först försökte hans arbetsgivare lura av dem den fina tomten, för han ville själv bygga där. Som tur var gav i sista stund stadsbyggnadskontoret honom inte rätt att göra det.

Sedan trilskades vädrets makter. Det ösregnade hela hösten.

– Jag fick åka och hyra presenningar vid järnvägen, minns Olle.

– Jag kommer ihåg att byggsatsen skulle levereras den 7 september, så då gällde det att grunden var klar, regnet till trots.

Fram på vårkanten 1961 kunde de flytta in och till en början bodde de i huset med oinredd övervåning. Den blev det dags att inreda 1967 när sonen Stefan hade fyllt 1 år.

Florence och Olle

Florence och Olle har inte behövt göra mycket underhåll på sitt nybyggda hus. För några år sedan bytte de betongpannorna som hade börjat vittra sönder. För tio år sedan tyckte de att det var dags att byta köket. Huset hade ett vattenburet värmesystem med oljepanna. På 60-talet kostade en kubikmeter bara 60 kr. På 80-talet kom oljekrisen och 1983 byttes oljepannan mot en kombinerad ved- och oljepanna. Sedan något år tillbaka är de anslutna till fjärrvärme.

På 60-talet när de byggde var det modernt att ha garage i källaren.

– Fullständigt förkastligt, säger Olle. Huset far illa och bilen far illa.

– För att inte tala om hur svårt det är att backa ner, instämmer Florence.

Garaget och backen byggdes igen ganska snart. I slutet på 60-talet byggde Olle ett nytt garage istället, ovan jord.

Men vad är ett hus värt idag som kostade ca 100 000 kr att bygga år 1960? Naturligtvis handlar det till stor del om läget. Bengt Johansson vid Föreningssparbankens Fastighetsbyrå i Älmhult gissar att ett hus byggt 1960, med installerad fjärrvärme och det läget skulle säljas för ca 1,1 miljoner kronor, eller strax däröver. Det intressanta är att Riksbanken uppger att 100 000 kr 1960 i dagens penningvärde är exakt 1 006 634 kr, inte långt från mäklarens uppskattade marknadsvärde.

Uppdatering: Huset såldes 2016 för 1 225 000 kr.