Bygga nytt hus, Hemmagym, Miljö & hälsa

Bygga gym där hemma

Vill du bygga ett hemmagym bör du bland annat se till att välja rätt placering i huset, rätt ytmaterial, god ventilation och inte minst redskap som banar väg för en framgångsrik träning där hemma.

Väl utrustat gym i källaren.

Väl utrustat gym i källaren. Foto: Garagegyms.com

Har du planer på att bygga ett gym hemma? Innan du bestämmer dig är det a och o att fundera igenom valet av rum/byggnad. Det är också viktigt att du tänker igenom ytskikt, ventilation och ljuddämpning. Slutligen har du utrustningen kontra det begränsade utrymmet. Vad ska du satsa på?

Vi talade med en byggnadsingenjör och en träningsexpert för att reda ut fällor och framgång när du ska bygga ett gym hemma.

Välja placering av hemmagymmet
Det är viktigt att underlaget i rummet tål belastningen från ditt hemmagym och de som använder det. I värsta fall kan du behöva förstärka bjälklaget och det kan bli en dyr historia, enligt byggnadsingenjör Charlotte Andersson.

Du har riktigt bra förutsättningar om du placerar gymmet på undervåningen i ett hus med platta på mark eller betonggolv. 

– Allra bäst är det att bygga en enkel friggebod på betongplatta, då spelar det ingen roll hur hög musik du spelar, om du tappar vikter i golvet eller om ni hoppar och studsar i takt. Rör sig friggeboden lite grand så är det ingen fara, säger Charlotte Andersson.

Gym i en friggebod

Gym i en friggebod är idealiskt. Foto: Houzz

Utrymmet i en källare fungerar också, med då gäller det att du kan sörja för en god ventilation där.

Att ha hemmagymmet på övervåningen är en av de allra sämsta tänkbara placeringarna i huset. Charlotte Andersson förklarar att ett hus inte är gjort för att klara av den typen av belastning som uppstår av synkroniserade hopp och tunga maskiner och vikter. Därför finns det alltid viss risk för sättningar och andra skador.

– Du kan till exempel få problem med kakel och tapeter som spricker ända borta i andra änden av huset, säger Charlotte Andersson.

gym

Medlemmen scims gym i källaren där hemma. Foto: scim

På övervåningen där du har träbjälklag som underlag är den risken extra stor eftersom det uppstår mer rörelser. Du bör heller inte välja rum på undervåningen ovanför krypgrund eftersom du kan få samma problem där.

Det här gäller om du hade tänkt hoppa runt i gymmet, lyfta tunga vikter och använda tunga maskiner. Ska du bara syssla med yoga, pilatesbollar och lugnare övningar blir situationen såklart annorlunda.

Dämpa ljudet och andas friskt i gymmet

I ett hemmagym är syre och svalka viktigt, det får inte bli för varmt och inte för kvavt eftersom det försämrar din träning. Saknar rummet ventilation bör du överväga att sätta in sådan. Har du ett fönster du kan öppna kan det dock räcka med det.

Ytterligare en punkt att fundera över är om det behövs någon ljuddämpning. Dels för att du själv ska få en behaglig akustik i rummet, dels för att resten av familjen inte ska bli störda av vikter som slår i golvet och liknande.

– En lite tjockare gummi- eller plastmatta på golvet tillsammans med textilier gör en hel del för ljuddämpningen. Det finns även ljudabsorbenter som du kan sätta upp. Ett annat tips är att köpa runda badrumsmattor och hänga upp på väggarna, de kostar inte så mycket och livar också upp rummet, säger Charlotte Andersson.

Här ser du ännu ett argument till att undvika övervåningen, där det är betydligt svårare att dämpa ljudet ner mot undervåningen.

litet hemmagym

Litet hemmagym på övervåningen. Foto: Tim Barber Architecture

Rätt material i hemmagymmet

Det är inte bara golvkonstruktionen som är avgörande, utan även ytskikten spelar in.

Har du redan ett fint golv i rummet kan du täcka det med skyddsmattor av gummi.

– Jag skulle köpa någon form av lite tjockare gummimatta och lägga över hela golvet, det räcker med en som är cirka 6-9 millimeter tjock. Den kostar en del, cirka 500 kronor per kvadratmeter, men det är lätt värt det, säger Mats Hellsten som är PT Manager hos Sats.

Gummimattor är lätta att lägga ut eftersom det är så kallade pusselmattor. Mattan både skyddar golvet och ger ett behagligt underlag att utföra övningar på utan extra tillbehör som t ex yogamatta.

Material att undvika i gymmet: 

  • Kakel på väggar - ljud som studsar, krångligare att hänga upp eventuella speglar och fästa utrustning i än exempelvis spån och gips.
  • Klinker på golvet - ljud som studsar, tappar du vikter på klinker riskerar plattorna spricka, det är heller inte trevligt att utföra övningar på klinker eftersom det är halt och hårt.
  • Parkett - dyr investering med stor skaderisk.

Välja rätt första utrustning i ditt hemmagym

Ett hemmagym har ofta begränsat utrymme och du vill såklart få ut så mycket som möjligt av ytan. Därför kan du sällan köpa alla de maskiner och redskap du önskar, utan du får göra ett väl avvägt val.

När du väljer bör du fundera på vad målet med din träning är. Ska du bygga stora muskler i styrketräning bör också utrustningsvalen fokusera på detta. Vill du istället satsa på uthållighet och att stärka kroppen med smarta övningar ska du istället göra andra val.

En bra grundutrutsning av redskap i hemmagymmet är enligt Mats Hellsten:

  • Löpband - Motionen är grundstenen och löpbandet håller dig mer aktiv än vad en motionscykel gör.
  • Slyngel - Förstärker dina övningar.
  • Kettlebells eller hantlar - Kettlebells är mer mångsidiga för du kan göra fler övningar med dem, exempelvis med hjälp av benen.
  • Räcke - En stång som du kan hänga i och göra övningar, exempelvis så kallade chins.
  • Pilatesboll - Bra komplement till klassisk styrketräning, finns mängder av övningar.

Detta är en grunduppsättning som även de lite mindre hemmagymmen bör ha plats för.

kettlebells

Kettlebells. Foto: Corssfitnordic

Tänk på att du inte behöver köpa de värsta grejerna, exempelvis löpband med inbyggd dockningsfunktion för mobiltelefoner osv. Istället bör du satsa på utrustning av god kvalitet och med fokus på hur mycket du kommer att träna. 

– Jag skulle även montera en tv på väggen så att det blir roligare att spendera tid på löpbandet. Det är lätt att det hamnar i skymundan efter ett tag om du bara ska stirra på en vägg eller en spegel under varje pass, tipsar Mats Hellsten.

Ytterligare ett tips är att montera speglar i kombination med ett skynke/gardin som du kan dra för. De dagar då du inte vill se dig själv i spegeln kan du helt enkelt dra för. 

Slutligen har du musiken som ofta är en viktig motivationsfaktor. För vissa räcker det kanske med mobilen eller en mp3-spelaren, medan andra vill sätta in hela högtalarsystem. Fundera igenom dina behov ett varv innan du bestämmer dig för vad som passar dig bäst.

Läs mer i forumet
Hemmagym 
Förslag på belysning i hemmagym