Badrum

Bakfall i nybyggt badrum inte acceptabelt

Bakfall inte acceptabelt

Foto: Medlemmen Bambi

Om du har bakfall i det nybyggda badrummet ska du låta entreprenören göra om jobbet. Ett korrekt utfört badrum har en lutning mot golvbrunnen.

Reglerna för hur man bygger badrum är glasklara. Boverkets Byggregler (BBR) säger i avsnittet om fukt:

”6:5335 Avledning av vatten till golvavlopp
I utrymmen med golvavlopp ska golvet och dess vattentäta skikt ha fall mot avloppet i de delar av utrymmet som regelmässigt blir utsatta för vattenbegjutning eller vattenspill. Bakfall, dvs att vattnet rinner från golvbrunnen, får inte förekomma i någon del av utrymmet.”

Har du bakfall i ett nybyggt badrum, dvs att vatten inte automatiskt rinner mot golvbrunnen, kan du alltså vända dig till entreprenören som gjorde jobbet och be att han gör om och utför det rätt. Det ska vara fall såväl i underlaget för tätskikt som i ytskikt (se BBV 5.1.1 Golvlutning).

Det behöver dock inte nödvändigtvis innebära att hela golvet rivs upp och görs om.

– Hantverkaren får bedöma om han kan åtgärda det fel som han har åsamkat. Här bör han blanda in tätskiktsleverantören. Vissa tätskikt går nämligen att skarva, säger Sten Holmqvist, tekniskt sakkunnig på BKR.

– Det finns ett 70-tal olika system för tätskikt på marknaden och om det går att riva upp och skarva beror på vilket system man har jobbat med, säger Sten Holmqvist.

Hantverkaren ska alltså alltid få en chans att rätta sitt fel. Har han använt ett tätskikt som kan skarvas och återförseglas kan det finnas vissa fall och omständigheter där det är rätt att riva upp bara en del av golvet och tätskiktet för att lägga nytt och göra rätt. Hantverkaren i samråd med tätskiktleverantören kan i samråd då komma fram till att det kan vara en möjlig lösning.

– Det är hantverkaren som äger problemet och han har rätt att försöka åtgärda sina fel. Hur man ska göra i det enskilda fallet får man komma fram till i en förhandling mellan entreprenör och beställare, säger Sten Holmqvist.

Det är dock aldrig möjligt att åtgärda ett bakfall med ett nytt lager fix och klinker.

– Det är aldrig OK, för då kvarstår felet. Det blir ändå blött under plattan. Det är underlag och tätskikt som ska luta, säger Sten Holmqvist.

Rune Berglund som är skadeförebyggare på Länsförsäkringar i Skåne blir ofta kontaktad av konsumenter som är förtvivlade för att det nya badrummet har bakfall.

– Men det här är inte en försäkringsskada, utan en fråga mellan entreprenören och konsumenten. Vi kan bara hänvisa till GVK:s och BKR:s branschregler.

Rune Berglund rekommenderar sina kunder som har ett nybyggt badrum med bakfall att reklamera det felaktigt utförda jobbet hos entreprenören, som är skyldig att rätta till felet.

Rune Berglund har dock aldrig varit med något skadeärende som beror på bakfall i badrummet.

– Man har tätskikt i badrummen och är det rätt monterat så står det emot vattensamlingar. Däremot är det ju ingen som vill ha vattenpölar i sitt badrum, säger Rune Berglund.

Diskutera bakfall i Byggahus forum.

Läs mer