Badrum

Badrumsskåp och badrumsmöbler - välj rätt och få ordning i badrummet

Med bra badrumsskåp får du möjlighet att gömma kladdiga tandborstar och halvtomma flaskor och få lugn och harmoni när du pysslar om dig själv.

Badrumsskåp finns i många skepnader, här en vägghängd kommod till vänster och en benställning till handfaten med öppen hylla under till höger.

Badrumsskåp finns i många skepnader, här en vägghängd kommod till vänster och en benställning till handfaten med öppen hylla under till höger. Foto: Kvänum/Kobenhavns Mobelsnedkeri

Badrumsskåp finns i många olika skepnader; de kan vara inbyggda, fristående eller vägghängda. Det finns till och med badrumsmöbler på hjul, och sådana som är inbyggda i väggen.

Rätt mängd badrumsskåp och badrumsmöbler

Börja med att tänka igenom hur mycket plats för skåp det finns i badrummet och vad du skulle vilja förvara i badrumsskåpen. Det finns badrumsmöbler för både små och stora badrum.

Badrumsskåp från Köpenhamns möbelsnickeri
Kommod i ek med handfat av lavasten, av Kobenhavns Mobelsnedkeri.

Många vill för bekvämlighetens skull förvara allt från hygienartiklar till handdukar och underkläder inne i badrummet. Andra har ett mindre, kanske fuktigare badrum och vill därför ha så lite handdukar och tillbehör där som möjligt.

Medicinskåp
Medicinskåp till badrummet från VVSochBad.

Det är visserligen bra om det finns badrumsskåp nära till hands från toalett, handfat och dusch, men lagom är bäst. En nackdel med att ha fler skåp än du behöver i badrummet är att det finns risk att du bara samlar på dig onödiga saker. Avställningsytor som en kaklad hyllnisch, en nisch vid ett fönster eller ett inbyggt badkar kan ibland vara en bra ersättare för ett badrumsskåp.

Olika typer av badrumsskåp

De olika sorternas badrumsskåp kan delas i de här kategorierna:

  • Inbyggda
  • Fristående
  • Vägghängda
  • På hjul

Flera tillverkare av köksskåp har även speciella skåpserier för badrum. Många tillverkare som gör badrumsporslin och blandare tillverkar också badrumsskåp. Det finns hela inredningar med skåp som passar tvättstället och har infällda belysningsarmaturer. 

Kvänum Lindö i valnöt
Maxad förvaring i det här badrummet med luckan Innovation Lindö valnöt från Kvänum. Handfatet, hyllan och nischen är av Corian.

Välj gärna badrumsskåp som har rundade hörn. En sådan formgivning passar särskilt bra där det är trångt, där du lätt kan stöta i skåpet och skada dig. 

Välj badrumsskåp av rätt material

Badrumsskåpens stomme och ytskikt ska tåla vatten och fukt. Speciellt känsligt är det vid skåpens och bänkskivornas hörn och om skåpen står nära dusch eller badkar. På gästtoaletten eller i ett stort badrum med bra ventilation behöver man inte ställa lika höga krav.

Badrumsmöbel Broby från Kvänum
Badrumskommod Broby Dunvit från Kvänum.

Många skåp tillverkas av skivmaterial. Välj om möjligt skåp av skivor som inte innehåller formaldehyd, ett hälsofarligt ämne. Träfiberskivan liknar trä men är känsligare för variationer i luftfuktighet och därför mindre lämplig i skåp och bänkskivor i våtrum där luftfuktigheten ofta blir hög. En del badrumsskåp kan vara byggda med en folie, som är ett tunt ytskikt, medan laminat är kraftigare och därmed lämpligare att ha där ytorna utsätts för mer slitage. Plastlaminat är tillverkat av plastimpregnerat papper och en yta av härdplast, som man har pressat samman under värme och tryck. Plastlaminat används i vanliga bänkskivor till köket.

Superfront
Superfront bygger luckor och täcksidor till badrumsmöbler baserade på Ikea Metod stommar. 

Luckor med jalusier, dekorlister, stukturerad yta eller i glas är svåra att få rena om de blir smutsiga. De är därför direkt olämpliga på skåpet under tvättstället. Vill man ha sådana bör skåpet vara indraget en bit under tvättstället. Glasade skåpluckor kan vara vara snygga, men de är olämpliga i det lilla badrummet där det bildas kondens på speglar och glas. Där kan det uppstå mögel- och fuktskador om glasets underkant ansluter till trälist. 

Vitt slätt badrumsskåp
Vitmålade badrumsskåp av Kobenhavns Mobelsnedkeri.

Badrumsskåpens luckor bör vara smala, högst 40 cm, för att inte bli otympliga om det är trångt och man kanske vill kunna vara fler i rummet samtidigt. 

Badmöbel från Vedum
Dörrar i badrumsskåp bör inte vara mer än 40 cm breda. Foto: Vedum

Ordnar du förvaring i badrummet med hjälp av öppna hyllor blir det enklare att komma åt vardagsattiraljerna, men hyllorna måste torkas oftare än om det finns luckor.

Infälld nisch i väggen
Bygg in hylla i väggen som medlemmen Peter_K. Foto: Peter_K

Placering av badrumsskåpen

Tänk på att inte placera badrumsinredning i trä för nära dusch eller badkar. Trots att inredning i trä för badrumsbruk är behandlat, klarar inte de flesta möbler ständig kontakt med vatten. 

Undvik stora skåp över handfatet om det är av porslin. Det är lätt att något ramlar ur skåpet och ner i handfatet som då lätt spricker.

Se till att lådor och dörrar kan öppnas. Placerar du ett skåp direkt intill en vägg måste dörren kunna öppnas helt, annars blir det omöjligt att dra lådorna hela vägen ut.