ARN ger husägare rätt att ångra köp av natursten

Köper man natursten får man räkna med viss variation, men bänkskivan som denna husägare fick var så pass annorlunda att hen har rätt att häva köpet.

Så här ser bänkskivor av vit marmor ut.

Så här ser bänkskivor av vit marmor ut. Foto: Obumex

Husägare får räkna med att en bänkskiva av natursten kan variera i utseende jämfört med hur butiksexemplaret sett ut. Men det finns gränser för hur stor den variationen får lov att vara, konstaterar Allmänna Reklamationsnämnden efter att en husägare och företaget Granitop AB inte lyckats komma överens.

Husägaren beställde en bänkskiva till köket från företaget. Skivan kostade 27 819 kronor och var av stentypen Bianco Carrara C, således en vit marmorskiva med mörkare ådring. Skivan som levererades såg dock inte ut som den Granitop visat husägaren i sitt showroom. Därmed ville husägaren ångra köpet.

Företaget tog då fram papper som visade att skivan var just den stensort som husägaren beställt. De påtalade att köpet inte gick att ångra eftersom det är en natursten och då får man räkna med viss variation.

- Det kommer alltid att förekomma mer eller mindre variationer vad gäller färg och mönster och sådana variationer kan inte leda till reklamationer, skriver Granitop som svar på husägarens anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden.

De har till viss del rätt, att man får räkna med variation eftersom det är ett naturmaterial. Men i detta fallet anser nämnden att variationen är så pass stor att ångerrätten gäller. 

- Nämnden konstaterar att det är en markant skillnad mellan den levererade skivan och andra skivor av typen Bianco Carrara C, eftersom den levererade skivan har väldigt stora inslag av svart. Skillnaden är enligt nämndens bedömning så pass stor att den inte kan förklaras av naturliga variationer i stenen och att skivan avviker från vad NN haft fog för att förvänta sig. Skivan är alltså felaktig och Granitop AB är ansvarigt för felet.

Därmed rekommenderas företaget betala tillbaka 27 819 kronor till husägaren mot att denna återlämnar skivan.