Arkitektur

En tillbyggnad: Arkitektritningen

En tillbyggnad: Arkitektritningen

Här börjar artikelserien om Marléns och Pers, dvs vår, tillbyggnad. Så här gick det till när vi tog fram en arkitektritning.

När vi skulle välja arkitekt för att rita på en tillbyggnad av huset föll valet till slut på Bjartmar & Hylta. Innan vi bestämde oss för dem hade vi fört diskussioner med två andra arkitekter, men utan att det riktigt klickade.  


Ulrika Bjartmar

Vi ville ha någon som har känslan för gamla hus och letade på nätet och arkitekt.nu. Det fanns en hel del att välja på.

Anledningen till att valet till slut föll på Ulrika och Mårten, var delvis det fina hus som de hade ritat till sig själva som var precis i vår stil.

Dessutom är de medlemmar i föreningen Byggnadsvård i Skåne. Det föll också i god jord hos oss som är intresserade av byggnadsvård. Vi har kämpat för att renovera huset i gammal stil under flera års tid.

Vi ville att tillbyggnaden också skulle ha en gammal stil och stämma överens med huset. Det kändes som att Ulrika och Mårten skulle kunna ordna det här.

Ulrikas och Mårtens hus som vi föll för.

De kom och besökte oss på ett första möte. Vi visade huset och de ställde frågor om hur vi använder och rör oss i vårt hus och trädgård idag, vad vi upplever som kvalitéer och brister i dagens boende.  De ville veta vilka visioner vi hade och vilka funktioner vi ville lösa med en tillbyggnad.

Vårt hus 113 kvm boyta fördelat på 1,5 plan.

Våra önskemål på tillbyggnaden var:

– Den skulle rymma två rum, ett förråd, badrum och ett växthus.
– De två rummen skulle kunna användas både som kontor och som sovrum respektive mediarum. Vi ville kunna ändra användningen av rummen snabbt och enkelt om så önskas.
– Den skulle vara i stil med huset och inte ”ta över”.
– Vi ville ha en utgång till baksidan eftersom vi ofta tar den vägen när vi går och handlar mat.
– Vi ville enkelt kunna ta oss ut i trädgården och poolen från tillbyggnaden.
– Vi ville kunna gå från poolen direkt in i badrummet för att duscha av sig.
– Källartrappan som egentligen är i vägen för en tillbyggnad i söderläge fick inte sättas igen eftersom den används så mycket.

Ulrika och Mårten konstaterade ganska snabbt att bästa läget för att placera en tillbyggnad var där den befintliga mexitegelbyggnaden med garage står. Eftersom den ändå var ansatt av fukt och behövde omfattande renovering, föreslog de att denna skulle rivas. Ett eventuellt problem var att den står i tomtgräns och att grannarnas godkännande skulle krävas.

Till vänster annexet som ska rivas för att ge plats åt en tillbyggnad.

Den nya tillbyggnaden skulle då få ett perfekt söderläge där man kan dra nytta av solen hela eftermiddagen.
Efter några veckor var Ulrika klar med skissen och presenterade den för oss på sitt kontor.

Vi hade en del synpunkter direkt, men tog med oss skissen hem och funderade. Den behövde sjunka in. Tillbyggnaden var vid första anblicken inte vad vi hade väntat oss. Å andra sidan är det svårt att säga vad vi hade väntat oss.

Efter någon vecka återkom vi till Ulrika med våra synpunkter. Vi ville ändra lite i växthusets utformning, sätta en dörr direkt in till förrådet från framsidan och ändra i några andra små detaljer. Men i huvudsak kändes ritningen väldigt bra när vi väl hade fått suga på karamellen. Det här såg vi fram emot att få bygga.

Ritning på tillbyggnaden sedd från norr och öster (framsidan).

Vad gäller tillbyggnadens placering, hittade Ulrika och Mårten egentligen bara en enda bra placering.

– Det var väldigt naturligt att placera den där den är. Det handlar om rörelsemönstret i det befintliga huset. Ni ville ha tillbyggnaden avskild från huset, eftersom ni dels planerade att ha kontor där med alternativ användning som sovrum och mediarum, som låg avskilt från resten av huset. Sedan har det med väderstrecken att göra också. Man vill fånga solens rörelser, säger Ulrika Bjartmar.

Generellt när Ulrika ritar tillbyggnader av hus börjar hon med att titta på planbestämmelserna och vad som är tillåtet att bygga på tomten. I det här fallet tog Marléne och Per själva reda på det och förmedlade till Ulrika och Mårten.

Ritning på tillbyggnaden sedd från söder och väster (baksidan).

Normalt sett får man inte bygga närmare grannens tomt än 4,5 meter, men i det här fallet stod det redan en byggnad i tomtgräns som kunde rivas. Det gjorde att Ulrika och Mårten tyckte att vi kunde ta fram en ritning för att ha och presentera för grannarna och se om de ville godkänna den. Sagt och gjort. Vi presenterade ritningen för grannarna och de godkände den utan omsvep.

Kommunikationen in och ut mellan byggnad och trädgård är en av de viktigaste utgångspunkterna för Ulrika och Mårten när de ritar på tillbyggnader. Enkla direkta kommunikationer spar kvadratmeter och gör livet lättare att leva, samtidigt som det skall finnas plats för både umgänge och avskildhet.

När det gäller tillbyggnadens utseende i relation till det befintliga husets, försöker Ulrika eftersträva ett självklart uttryck.

– Tillbyggnaden ska kännas självklar, som att den hör till, säger Ulrika.
Den behöver inte smälta in helt, men ska i alla fall samspela på ett naturligt sätt. I det här fallet har Ulrika och Mårten valt att göra tillbyggnaden i samma material som det befintliga husets, men i en annan form.

– I slutresultatet kan det gärna synas att det är ett nyare tillägg, men de ska samspela på ett naturligt sätt. Tillbyggnaden ska ha ett självklart uttryck, säger Ulrika.

Inför mötet med arkitekten

Förbered dig väl inför mötet. Fundera igenom:

  • Hur familjen använder och rör sig i huset idag.
  • Vad kvaliteterna är med huset.
  • Vad bristerna är med huset.
  • Vilka funktioner ni saknar.
  • Ta också gärna med de lite mer odefinierade önskemålen som kan vara en vacker bild, en känsla eller en vision om ert boende. t ex ”Det ska vara en luftig känsla i huset”, ”Det ska kännas ombonat och mysigt” och liknande.
  • Var inte rädd att förmedla för mycket av era egna tankar, ju mer input desto bättre, det hjälper arkitekten att ställa de rätta frågorna till er.