Fredagshuset

Färggrann 1800-talspärla med snickarglädje

Huset där rött är den röda tråden.

Huset där rött är den röda tråden. Foto: Länsförsäkringar Fastihetsförmedling

Låt dig inspireras av detta välbevarade hus på Smögen byggt 1896.

Smögen är ett gammalt fiskesamhälle och här finns mängder av vackra hus att strosa runt och titta på för den husintresserade. Många av dem har klätts med snickarglädje, och veckans fredagshus är inget undantag. På Sillgatan 14 i Smögen hittar du denna 185 kvadratmeter stora pärlan i tre plan, byggd 1896.

Vy över Smögen

- Smögens historia och bebyggelse är knuten till fisket och logistiken kring hantering av fisket. När välståndet i samhället ökade markant under den sista sillperioden, återspeglades det tydligt i byggnadernas storlek och inredning, säger Mari Jankovski, mäklare vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Entré 

Huset består av hela elva rum, varav fyra av dessa är sovrum. Det är byggt på en grund av bohusgranit och har klätts med liggande panel. Bohusgraniten går sedan igen i entréhallens golv. Övriga golv är av kakel eller fiskbensmönstrad massiv stavparkett.

Trappa med röd matta

På insidan hittar du sex eldstäder. Fyra av kakelugnarna uppges vara i originalutförande. Säljaren misstänker, med tanke på kakelugnarna och husets storlek, att det är byggt av en förmögen handelsman.

- Som exempel var den gröna kakelugnen i vardagsrummet värd cirka 100 gånger mer än en vanlig vit slät kakelugn när huset byggdes. Ett typiskt tecken på social status, säger Pär Lennartson som är den som äger huset idag.

Grön kakelugn

Stora delar av bostaden är renoverad, men med varsam hand.

- Invändigt har det gjorts förbättringar för att utnyttja hela huset maximalt, men med tidstypiska material, säger Pär Lennartson.

Även utsidan har rustats upp. Snickarglädjen är exempelvis originalinspirerad och fasaden har renoverats med ursprungshuset som förebild.

Hus i Smögen

- Fasadfärgen är en kopia av originalfärgen som vi fann när sidplattor revs och vi fann lite fasadfärg bakom några lager färg. Vi vet inte exakt hur originalfärgen såg ut, men båda min fru och jag tycker mycket om den röda färgen på fönstren - därav valet, säger Pär Lennartson.

Röd matplats

Många av detaljerna i huset är därför röda. Färgen fungerar som accentfärg i flera rum, men har även fått pryda bland annat mattorna, ytterdörrar och fönster.

kök

Huset ligger ute till försäljning med ett utgångspris på 10 800 000 kronor. Vill du frossa i fler bilder hittar du dessa hos Länsförsäkringar Fastighetsförmedling