Arkitektur

Därför älskar vi hus med torn

Historikern Peter Danielsson berättar varför vi älskar hus med torn och när vi började bygga dem.

Hus med torn i Borgholm på Öland.

Hus med torn i Borgholm på Öland. Foto: Marlén Eskilsson

Vi är nog många som drömmer om att skaffa ett torn till huset, en vacker påbyggnad som ger fin utsikt och ett utmärkt rum för fika och gäster.

Sverige är fullt av vackra byggnader med torn, såväl vanliga hus som kyrkor och slott. 

Borgholm på Öland är lite av ett mecka för den här typen av byggnader, fantastiska trähus med torn. Men hur kommer det sig?

– Borgholm är en ganska ung sommarstad, många hus här byggdes under 1800-talet och just då var medeltiden en populär period, säger Peter Danielsson som är historiker på Kalmar Läns Museum.

hus med torn

Ett av de många vackra hus med torn som finns i Borgholm på Öland. Foto: Marlén Eskilsson

1800-talet var romantikens period, en motståndskraft till 1700-talets upplysningsperiod då förnuftet skulle råda – men nu skulle du istället se till dina känslor. Mycket inspiration, tankar och idéer kom då att hämtas från medeltiden.

– En period som blev väldigt uppskattad var den diffusa period som kallas medeltiden. Och hur byggde man då? Ja, det visste de ju inte riktigt utan de antog att man byggt som nere på kontinenten. Därför byggde man här i Sverige tinnar och torn. Torn blev en del av det rådande stilidealet under 1800-talet, säger Peter Danielsson.

Han förklarar också att man under denna period rustade upp många slottsbyggnader och borgar vilket ytterligare ökade samhällets intresse för torn. Detta överfördes till bebyggelsen.

Tornets ursprung
Under medeltiden började många av slotten och borgarna med ett torn. Tornet var ett utmärkt sätt att skydda sitt område, du fick dels en bra utsikt och kunde se om fiender närmade sig och dels ett skydd i form av stenväggar som ju inte kunde brinna upp och dessutom skyddade mot angrepp.

– Ett sådant här försvarstorn kallas kastal och tittar du rent språkligt betyder ordet liten borg. Dessa torn växte och blev till de slott och borgar du ser idag, säger Peter Danielsson.

Både Borgholms slott och Kalmars slott började med en kastal, byggdes med tiden ut och renoverades för att till slut se ut så som de gör idag. Många renoveringar skedde under 1800-talet och ökade alltså intresset för torn bland folk överlag.

– Var man rik under 1800-talet och skulle bygga ett grosshandlarhus så ville man ofta ha ett torn eftersom det var trendigt, förklarar Peter Danielsson.

 

Tornhus
Ståtligt vitt hus med torn i Borgholm, Öland. Foto: Marlén Eskilsson

Tornet kom många gånger att fungera som sällskapsrum eller som ett rum där du kan dricka ditt kaffe och se ut över den vackra utsikten.

Peter tror också att mycket av dagens intresse för torn kommer från sagornas värld och barndomen. Tornen finns representerade överallt i sagovärlden. Du har till exempel prinsar och prinsessor i torn och tornet i mumintrollen.

– Återvänder jag till min egen barndom ville man ha ett torn när man blev vuxen. Frågar jag mina gudbarn som är mellan fem och tolv år så vill de ha torn på husen, det är häftigt på något sätt, säger han.

Det här intresset följer med oss upp i vuxen ålder och mystiken kring tornen blir en husdröm som vissa av oss vill förverkliga.