Virkesbristen ger ökad konkursrisk och stora förseningar

Ett av husen som Moderna Trähus har byggt, men nu står fabriken stilla till och från på grund av virkesbristen, något som just nu drabbar alla hustillverkare.

Ett av husen som Moderna Trähus har byggt, men nu står fabriken stilla till och från på grund av virkesbristen, något som just nu drabbar alla hustillverkare. Foto: Moderna Trähus

Husköpare som får vänta länge på sina stugor, stillastående fabriker och hustillverkare som riskerar konkurs, virkesbristen slår hårt mot alla.

Det råder kraftig brist på virke i Sverige och stora delar av världen, vilket inte minst påverkar virkespriserna. Priset på trall har exempelvis gått upp mer än 120 procent på många håll.

Men virkesbristen påverkar mer än bara priserna. Den låga tillgången gör att hustillverkarna har svårt att hålla igång produktionen.

Företaget Moderna Trähus berättar exempelvis för Dagens Nyheter att fabriken just nu står still i väntan på nytt virke och att snacket i branschen är att många kommer att gå omkull. Orsaken till det senare är att husköpare tecknar avtal som bygger på rådande virkespriser när avtalet ingås. Tillverkarna har rätt att justera upp priset en aning om något oväntat inträffar, men inte i den storleksordning som sker nu.

Det innebär att stora hustillverkare med många ordrar kommer att förlora vinstmarginalen, eller i värsta fall gå back på de hus de tillverkar nu. De kan ta ikapp detta genom att höja priserna på framtida hus, men för vissa kommer denna lösning inte att vara tillräckligt.

Vidare leder det till förseningar för de som har köpt hus.

Moderna Trähus försöker hålla igång sina anställda på annat håll medan fabriken står still.

– I stället för att jag sköter mitt vanliga jobb, planering och försäljning, så får jag jaga material i den mån det går, säger Michel Silverstorm, ägare och vd för företaget.

De höga virkespriserna och materialbristen påverkar förstås även hemmafixare som planerar altanbyggen och annat i sommar. När och om priserna återgår till normalnivå är ännu oklart.