Vinstskatt från husförsäljning kan bli gratis lån från staten

Uppskovsräntan slopas men samtidigt innebär det att husägare som betalat in skatten kan begära tillbaka pengarna och därmed låna gratis från staten.

Husägare som betalat skatt på vinsten från sin husförsäljning - istället för att skjuta upp skatten - har en form av kryphål för att låna pengar räntefritt från staten, detta i och med en regeländring som införs vid nyår. Räntan på uppskov slopas nämligen då. 

- Det kan finnas ganska många. Det är några hundratusen svenskar som kan vara intresserade av att begära uppskov i efterhand eftersom det nu kommer bli "gratis" att låna pengar från staten, säger Johan Schauman, deklarationsexpert vid Skatteverket, till Sveriges Radio. 

Vinstskatten är 22 procent. För den som sålt en bostad och gjort en stor vinst kan det handla om stora summor pengar som de alltså kan begära att få tillbaka. En form av kostnadsfritt lån.

Hyresgästföreningen har uttalat sig och är kritiska eftersom förslaget om slopad uppskovsränta missgynnar hyresgäster. Bostadsminister Per Bolund håller dock inte med, utan menar på att ökad rörlighet på bostadsmarknaden gynnar även de som bor i hyresrätt.