Nu kan du söka uppskov i efterhand

Tjänsten för att söka uppskov för en äldre bostadsförsäljning har öppnat.

Har du sålt din bostad med vinst men utan att begära uppskov? Idag öppnar Skatteverkets tjänst för att söka uppskov i efterhand. Där kan du även testa och se vad det innebär ekonomiskt.

– Eftersom det inte längre kommer att kosta något att skjuta på beskattningen av en bostadsvinst, kan det för vissa vara lönsamt att ansöka om uppskov i efterhand. Det är många som har hört av sig och undrat om uppskov i efterhand är något för dem. Det beror på många olika saker och därför rekommenderar jag dig som vill veta vad det innebär ekonomiskt att testa tjänsten innan du bestämmer dig, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

I tjänsten får du reda på om du kan få uppskov, vilken summa du kan få tillbaka av vinstskatten du har betalat in samt hur stor den retroaktiva uppskovsräntan blir. Uppskovsräntan slopas efter nyår, men gäller för året efter försäljningen fram till och med deklarationen 2021.

Man kan begära omprövning sex år tillbaka i tiden. Har du sålt en bostad 2014 måste du således ansöka om uppskov senast sista december i år.

Året du sålde din bostad har också stor påverkan på hur uppskovsbeloppet beräknas.

– Beroende på vilket år bostaden såldes, kan resultatet blir väldigt olika, eftersom nya regler började gälla 2017. Använd Skatteverkets e-tjänst för att räkna ut vad det skulle innebära ekonomiskt att ansöka om uppskov i efterhand, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Pengarna är normalt inne på kontot fem veckor efter ansökan.