Vinnarna i SM i fågelholk

De tre holkarna som vann.

De tre holkarna som vann. Foto: Naturskyddsföreningen

Spana in alla fräcka fågelholkar och låt dig inspireras inför ditt eget bygge.

SM i fågelholk har avgjorts. Totalt valdes 15 bidrag ut bland de 100-tals som skickats in, och vinnarna blev följande tre holkar: Piratskeppet, Timmerholken och Övervakaren.

Holkarna skulle vara gjorda av naturmaterial, ha korrekta mått på hål och inre utrymme samt kunna fungera som bostäder åt fåglar på riktigt. Utöver detta var kreativitet, humor och unik design sådant som vägledde juryn.

Samtliga holkar har byggts av skolelever runtom i Sverige. Därefter har man delat upp dem i tre kategorier: förskola-åk 3, åk 4-6 samt åk 7-gymnasium.

Piratskeppet som vann den första kategorin har skapats av klass 3 i Sörbyskolan i Gävle, Timmerholken av klass 6 i Västerhaninge Montessoriskola och Övervakaren av klass 9B och 9C i Malmslättsskolan i Tokarp.

- Tack också till alla övriga finalister som placerar sig på en delad och ärofull andraplats Det är fantastiskt att se hur stort engagemang SM i fågelholk väcker. Trots de speciella förutsättningar som nu råder har lärare och elever runt om i Sverige engagerat sig för fåglarnas bästa. Vi hoppas att alla barn och ungdomar som deltagit har haft riktigt roligt och att de fortsätter att titta på fåglar och engagera sig för natur och miljö, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Klicka här för att se alla bidrag som gick till final.