Energi

Stor prisskillnad mellan billigaste och dyraste elavtalen

Så mycket kan det skilja visar Villaägarnas Riksförbunds granskning.

Så mycket kan det skilja visar Villaägarnas Riksförbunds granskning.

Det skiljer flera tusen kronor mellan de olika elavtalen, och regeringen vill se bättre information från elbolagen.

Den som inte aktivt väljer ett passande elavtal kan förlora en hel del pengar. Tidigare rapporter visar att de dyraste avtalen, de så kallade anvisningsavtalen, är 30 procent dyrare än andra avtal - och Villaägarnas Riksförbunds nya genomgång av Energimarknadsinspektionens statistik visar att det kan skilja flera tusentals kronor.

- Vårt typhushåll fick en årlig elkostnad på 15 900 kronor med det billigaste alternativet och 25 100 kronor med det dyraste, säger Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarna. 

Det billigaste avtalet var rörligt, medan det dyraste var ett anvisningsavtal.

- Vi tycker inte att man ska få ta ut hur höga priser som helst från dåligt informerade konsumenter. De anvisade avtalen skulle åtminstone ha ett anständigt tak, säger Anna Werner.

Detta kan det dock bli ändring på framöver. Förra veckan meddelade energiminister Ibrahim Baylan att de vill sätta ökad press på elbolagen när det kommer till de dyra anvisningsavtalen.

– Vi går nu fram med ett förslag som innebär i ett första läge att vi tvingar elhandelsbolagen att informera kunder att de har anvisningsavtal och vad det innebär. Företagen måste göra det här återkommande, så att folk inte sitter i den här typen av avtal på grund av okunskap eller folk inte haft information. Hjälper inte det här är vi beredda att gå vidare med ett förslag om prisreglering, säger han till SVT Nyheter.

Här hittar du statistik över ditt elområdes billigaste och dyraste avtal: Elhandlarranking 2015.