Byggahus.se

Stor prisskillnad mellan billiga och dyra elavtal

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
 2. C
  Medlem Nivå 2
  Är det bara jag som tycker sånna siffror är helt orelevanta då man inte vet om det handlar om 5000 kwh eller 50 000 kwh?
   
 3. Å
  Medlem Nivå 9
  Irrelevanta är de inte, de har ju tittat på ett typhushåll (vore dock intressant att få veta hur det ser ut) som man får förmoda speglar en relevant del av alla hushåll samt anger ett prisspann som torde indikera att de kollat ett förbrukningsspann (ex typhushållet förbrukar mellan 15.000 och 20.000 kWh). Poängen här är ju inte exakt vad det det kostar utan hur dyrt det är om man inte gjort ett aktivt val. Maken hade missat att avtalet på fritidshuset gått ut och fick ett s.k. anvisningsavtal som alltså är 30% dyrare än det rörliga vi haft innan. Upptäckte det när vi fick fakturan nu senast.
   
  • Laddar…
 4. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  Om man tittar siffrorna är största boven anvisningsavtalet. Varför finns den öht. Det normala skulle vara att alla som inte gör ett val för en viss bindningstid får ett avtal utan bindningstid (alltså ett rörligt avtal).
   
  Redigerat 29 mar 2016 16:47
 5. Elina Blom Westergren
  Moderator Nivå 11
  Typhushållet har en säkring på 20 A och en årlig elanvändning på 20 000 kWh.

  Bra idé Harry73!
   
 6. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 21
  Men harry73, vill du att de ska höja elnätsavgifterna ännu mer? ;)
   
 7. R
  Lösvirkesbyggare · Nivå 12
  Är det inte bättre att regeringen tittar på elbolagens överföringsavgifter och abonnemangskostnader istället. För där är man som konsument låst till en leverantör och KAN inte ändra.

  Att man missar att byta eller har ett dyrt avtal är ju något som man själv kan påverka och är man då inte intresserad/orkar eller vill byta så får man väl "skylla sig själv".

  Känns som om elbolagen höjer överföringsavgiften lika mycket som elpriset går ner via konkurrensen mellan leverantörerna. Vilket resulterar i +/- noll i vinst när man byter till lägsta möjliga elpris.....
   
 8. trähandtag
  Medlem Nivå 7
  Regeringen/Energimyndigheten borde titta på överföringsavgifterna! Prisutvecklingen är ju horribel. Snart är elöverföringkostnaden en av de största avgifterna för de som har villa. Man börjar fundera på att gå "off grid".