Energi

Nu klättrar elpriserna uppåt

Med snö och kyla följer högre elpris.

Med snö och kyla följer högre elpris.

Dags för hushåll med små marginaler och rörligt elavtal att binda elpriset?

Kylan har slagit till på allvar i stora delar av landet, och med kylan kommer högre elpris. Hushåll med rörligt elpris och liten ekonomisk marginal bör passa på att se över sitt elavtal, och husägare generellt sett bör se över huset och sina rutiner menar Energimyndigheten. Det kan handla om allt från att se över tätningslister till att inte glömma att släcka lamporna.

- Varenda åtgärd kanske inte ger så mycket i din plånbok, men sammantaget kan det ge en hel del, säger Helena Holm, handläggare för energieffektivisering på Energimyndigheten, till TT.

Andra exempel på "enkla" åtgärder för att få ner energiförbrukningen inkluderar att söka upp och åtgärda de områden i huset där du har kallras och att sänka inomhustemperaturen någon grad. 

Medelspotpriset i oktober i år låg 60 procent högre än samma period i fjol, vilket delvis beror på att vattennivån i kraftverkens magasin är lägre. Det kommer att påverka elpriserna i vinter om det håller i sig.

- Om priset är 35 öre nu, så krävs det inte mycket för att det blir dubbelt så högt i januari, säger Faraz Azima, vd för Elskling.se.

Diskutera gärna åtgärder för att sänka energiförbrukningen här.