Kamin

Spara 800 kg pellets per år med bra panna

Anna Carlén arbetar med energimärknings- och ekodesignfrågor för flera produkter på avdelningen för energieffektivisering.

Anna Carlén arbetar med energimärknings- och ekodesignfrågor för flera produkter på avdelningen för energieffektivisering. Foto: Energimyndigheten.

Ny märkning ska underlätta valet av panna till bostaden.

Tidigare har värme- och elpannor energimärkts, men nu får även ved- och pelletspannor ta del av märkningen. Samtliga pannor har en gemensam energimärkningsskala så att produkttyperna även kan jämföras sinsemellan. Det innebär dels att det kommer att bli enklare att välja en energieffektiv modell, dels att de sämsta pannorna konkurreras ut vilket i längden ger miljömässiga fördelar. 

Energimyndigheten uppskattar att en bra panna gör att du kan spara upp till 800 kilo pellets per år, så mycket kan det nämligen skilja i energieffektivitet mellan pannorna. Myndigheten påpekar även att de bästa pannorna släpper ifrån sig en mindre mängd farliga utsläpp.

Energimyndigheten uppskattar att en bra panna gör att du kan spara upp till 800 kilo pellets per år

– Det är många saker som en konsument behöver överväga när man väljer uppvärmningssätt till sitt hus. Energimärkningen och produktinformationen är ett bra komplement till den rådgivning man kan få av energi- och klimatrådgivare i kommunerna, säger Energimyndighetens Anna Carlén och fortsätter:

Genom att välja en panna med högsta möjliga energiklass, bäst säsongsmedelverkningsgrad och bra luftreningsteknik minskar utsläppen från den förbränning som sker när man eldar.

Kravet på energimärkning började gälla nu i helgen, men eftersom det redan finns en del pannor ute i butikerna kommer det under en kort period finnas både omärkta och märkta sådana till försäljning.