Barn

Sveriges bästa fågelholk korad

Sveriges bästa fågelholk korad

SM i fågelholk har avgjorts, här är vinnaren.

Tio fågelholkar gick till final men endast en kunde stå som segrare när SM i fågelholk avgjordes i helgen. Vinnare blev klass 5B i Kvinnebyskolan med sin björkholk.

Det var många som engagerade sig i tävlingen, både deltagare och de som röstar.

– Det är fantastiskt att se hur SM i fågelholk år efter år engagerar mängder med barn, lärare och holksupportrar som röstar runt om i Sverige. I år deltog 326 tävlingsbidrag och 13357 personer deltog i omröstningen för att få fram vinnarna bland de tio holkar som juryn valt ut till finalen. För Naturskyddsföreningen inger det hopp att så många, liksom vi, är engagerade i fåglarnas liv och överlevnad, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

Naturskyddsföreningen är de som anordnar tävlingen. Reglerna är att holken måste vara av trä, tåla väder och vind och ha ett utrymme på minst 9x9 centimeter avseende bottenplattan samt minst 18 centimeter invändig höjd.

Topp tre

1:a plats, Guldholken 2018, tilldelas klass 5B i Kvinnebyskolan, Linköping, för bidraget Stubbstugan det vinnande bidraget fick 3673 röster (27 procent)

2:a plats, Silverholken 2018, kammades hem av klass 6 i Sameskolan Kiruna, Kiruna, som med bidraget Multibjörkholken fick 2609 röster (19 procent).

3:e plats, Bronsholken 2018, delas ut till klass 7B i Österbyskolan, Österbybruk, som samlade 1555 röster (11 procent) med bidraget Villa Villekullaholken