Måste riva altan efter grannfejd

Två grannar är i konflikt med varandra efter att den ena har byggt en altan.

Ett altanbygge i Tranås har utvecklats till en konflikt mellan två grannar. Altanbyggaren hade fått godkänt av både kommunen och grannen att bygga en helt annan typ av byggnation, men tog sig även friheten att bygga en altan på samma gång. Denna fanns det dock inget tillstånd för.

– Det har blivit en grannfejd av det och vi har begärt att de ska riva delar av altanen. Den ligger så pass högt att man tittar rakt ner på grannen. Vi måste sätta ned foten. Det här är kommunens uppfattning om det hela, säger Mats Holmstedt, ordförande i bygg- och miljönämnden, till Tranås Tidning.

Altaner är ofta bygglovsbefriade. Men över en viss höjd, samt i vissa typer av områden, krävs ändå ett bygglov. Så här skriver vi i vår artikel om regler för altaner:

"Gränserna är inte knivskarpa och olika kommuner har olika riktlinjer, men om utrymmet under altanen blir användbart kan det vara ett tecken på att bygglov krävs. Andra skäl kan vara om altanen innebär påverkan på omgivningen, till exempel ligger nära tomtgräns så att insyn till grannar blir påtaglig. Tvekar du är ett samtal till byggnadsnämnden alltid bättre än en grannfejd."

Annars kan det bli som i fallet ovan.

Läs mer: Regler för altan