Tomt

Kraftig majoritet av inbrotten sker under höstlovet

Kraftig majoritet av inbrotten sker under höstlovet

Foto: If.

En stor del av inbrotten sker under lovet nu på hösten. Ska du åka bort bör du därför vara lite försiktig.

Under hösten ökar antalet bostadsinbrott. Sett över en femårsperiod har nära en tredjedel av alla husinbrott skett under årets sista tre månader med en topp i november. Just höstlovet är högtid. Enligt nya siffror från Folksam sker hela 40 procent av inbrotten då.

– Vi vet att tillfället gör tjuven. När det blir mörkare ute, samtidigt som många är bortresta, ökar incitamenten för tjuven att slå till. Jämfört med november i övrigt är det fler som råkar ut för inbrott under höstlovet när de har varit bortresta. Det är en skillnad på 15 procentenheter, säger skadeförebyggare Erik Arvidsson.

Funderar du på att åka bort under höstlovet är rådet generellt att du inte ska annonsera detta på sociala medier, att du bör ha någon som ser till huset och att du och dina grannar arbetar aktivt med grannsamverkan.

Plocka även undan dina värdesaker så att de inte ligger framme.

Förebyggande tips och råd

  • Se till att alla dörrar har godkända lås. Det gäller även altandörrar och garage. Fönster bör också ha lås. Källarfönster bör ha galler.
  • Se till att ha bra utebelysning, gärna med rörelsedetektorer, och undvik att täcka dörrar och fönster med växter – gör bostaden synlig utifrån.
  • Gör gemensam sak med grannar – starta grannsamverkan och hjälp varandra att hålla koll på vem som rör sig i området. Tjuvar gillar inte att bli sedda.
  • Förvara trädgårdsredskap och stegar inomhus eller i ett låst förråd. Då kan de inte användas som inbrottsredskap hos dig eller din granne.
  • Stöldmärk och ta bilder på värdefulla tillhörigheter. Stöldmärkning gör man idag enkelt med märk-DNA.
  • Installera ett godkänt hemlarm i hela fastigheten.   
  • Ha helst dörrarna låsta även när du är hemma.