Konsumentverket riskbedömer ogräsbrännare

Ogräsbrännaren växer i popularitet men tänk på att ogräset inte ska brännas bort helt, det ska bara hettas upp.

Ogräsbrännaren växer i popularitet men tänk på att ogräset inte ska brännas bort helt, det ska bara hettas upp. Bild: Sievert Gardener.

Sex ogräsbrännare har granskats ur säkerhetssynpunkt av Konsumentverket.

Varje år sker ett par bränder på grund av ovarsam hantering av ogräsbrännare. Eftersom det är ett riskfyllt trädgårdsverktyg har Konsumentverket i år jämfört sex olika ogräsbrännare ur säkerhetsaspekt, och tipsar om vad du ska tänka på när du använder dem.

Jämförelsen visar att flera brännare kan skapa stora lågor om de används fel. Rimac, Oxyturbo och Sievert Gardener kan exempelvis få en stor låga om engångsbehållaren med gasol inte hålls upprätt under användning. Till Glori Thermoflamm bio måste tryckreduceringsventil köpas till separat, utan den får den mycket kraftig låga. Slutligen är det Trädgårdsdraken som får anmärkning på grund av att en liten låga kvarstår högst upp i röret vid handtaget vilket skapar en risk för brännskador.

Jämförda produkter:

  • Trädgårdsdraken, tillverkare Sundquist Metall AB Örebro
  • Gloria Thermoflamm bio, inköpt på Conrad.se
  • Rimac, inköpt på Clas Ohlson
  • Oxyturbo, inköpt på Granngården
  • Sievert Gardener, inköpt på Lööfs gasol
  • Grouw, inköpt på Bauhaus

Och så här säger Konsumentverket om vad du ska tänka på när du använder ogräsbrännare:

- Ta det lugnt och var observant på vad du har runt omkring dig samt från vilket håll det blåser. Använd inte brännaren i närheten av andra människor, särskilt inte barn. I syfte att undvika bränder, använd inte brännaren i närheten av torrt gräs, väggar, staket och trägolv. Håll lågan på ordentligt avstånd från omgivande föremål, och ha alltid en brandsläckare nära till hands.