Trädgård, Pergola, ByggahusTV

Italiensk trädgård i Limhamn

Anette Gårdhagen som är trädgårdsarkitekt vid Lykkans Designträdgårdar befinner sig i Limhamn i Skåne, där det är zon 1. Hon är i en liten trädgård som är en atriumgård. Här har hon nu ritat en trädgård med inspiration från de italienska barockträdgårdarna, som kännetecknas av symmetri och balans, siktlinjer, huvudaxel med tväraxlar, stramt klippta häckar, stark form.

Trädgården är 100 kvm stor. Vi har fyra sittplatser. En liten caféplats med kvälls- och eftermiddagssol, i mitten under pergolans tak plats för trädgårdsmöbler, en bänk i solen och en plats i skuggan dit man få dra sig när det blir för varmt.

– När vi anlägger trädgårdar så eftersträvar vi rumslighet och det får vi t ex med vertikala ytor, som trädet här. Här har vi valt en carmencitarönn. Den blir ca 4 meter hög. Kronan kan bli ca 4 meter bred. Här vill vi ha den rumsligheten. Kronan blir takbildande, säger Anette.

Trädets stam tillsammans med pergolan utgör de vertikala ytorna, dvs de ger väggar i väggarna i rummet.

trädgårdsritning

Grafik: Anette Gårdhagen

Som inramningsväxt i den här vertikala trädgården har jag valt myrtentry, som passar i zon 1-2.  Det är buskkvalitet och Anette planterar dem ganska tätt. Hon klipper in de yviga skotten för att de ska täta till sig. Gör man inte det blir de rangliga.

– När jag planterar dem sätter jag dem lite lägre än plattsättningen för att vatten inte ska rinna ut på terrassen.

Plattorna Anette har valt har en varm gul ockraton, för att få in värme i trädgården. Det gör sig också fint mot de gröna växterna. Storgatsten får markera formen i trädgården.

I den här trädgården är Annette annars ganska sparsam med färgsättningen. Hon jobbar med lilablå toner, med rosa toner och vitt på sensommaren. Det är kantnepeta, lavendel, stäppsalvia.  Stenkyndel som är lilablå, rosa pioner.

Något som är väldigt trevligt att få in i sin perennrabatt är också prydnadsgräs som lättar upp och gör det luftigt. Anette visar ett gräs som får fina gröna tuvor och axen blir 30-40 cm höga.  Dessa planterar man bäst i grupp. Om 3, om 5 eller om 7 st.

– Ett annat gräs jag tycker om att använda är ett tuvrör, ett arkitektoniskt gräs som får stadiga tuvor ca 160 cm hög. 

Vi får se när Anette planterar solhattar i rosa, orange och gult som blandas med varandra.  Däremellan kommer stenkyndel in, en marktäckare med fluffiga blålila blommor. Längst bort vid trädet sätter hon ett diamantgräs som blir 60-70 cm höga.

Till en italiensk trädgård hör ju alltid en pergola. Vid pergolan kommer Anette att sätta både vitt och blått blåregn.