Tester, Trädgårds­maskiner

Test busk- och grästrimmer - vilken är bäst?

En kompakt batteridriven busk- och grästrimmer ska vara tyst, lätt och smidig att använda samtidigt som den är kraftfull. Vi har testat sju modeller och utser den bästa.

1. Vad är en busk- och grästrimmer?
2. Hur är en bra busk- och grästrimmer?
3. Så utförde vi testet
4. Testade modeller
4.1 Stihl HSA 26 bäst i test
4.2 Bosch Isio III 3.6V bra för de minsta buskarna
4.3 WolfGarten Finesse 50R
4.4 Stiga SGM 102 AE - kraftfull men ändå tyst
4.5 Ryobi OGS1822
4.6 Gardena Accu ComfortCut
4.7 Kärcher GSH 18-20
5. Resultat och jämförelse
6. Tabellöversikt

När det är dags att formklippa buxbom och trimma gräskanterna är den kompakta busk- och grästrimmern ett smidigt redskap att ha till hands. Vi samlade in de testvinnande modellerna från andra tester för att själva testa dem och utse vilken som är den bästa av de bästa.

Testade grässaxar upplagda på ett bord
Här ligger de testade grässaxarna i storleksordning, med gräsbladet monterat. Foto: Gustaf Eskilsson

1. Vad är en busk- och grästrimmer? 

En busk- och grässax är en mindre maskin som levereras med två olika blad. 

Det ena bladet är till för att klippa rakt framåt och använda som grässax. En liten batteridriven grässax som denna kan du använda med en hand. Med denna är det enklare att komma till än med en traditionell grästrimmer som har långt skaft.

Det andra bladet, svärdet, förvandlar maskinen till en busktrimmer som är en häcksax i miniformat. Den kan du använda för att formklippa mindre buskar. Men det är inget för den som har problem med rygg och knän, för du får böja dig, sitta på huk och krypa när du använder den.

Denna maskin finns i olika storlekar och vilken som passar bäst för dig beror på din styrka och vad du behöver använda den till. Större maskin för större buskar och starkare person.

Kärt barn har många namn. Den lilla maskinen kallas alltifrån busk-och grästrimmer, busk- och grässax till gräs- och busksax.

2. Hur är en bra busk- och grästrimmer?

En bra busk- och grästrimmer är tillräckligt kraftfull och har bra blad som gör att den snabbt och lätt hjälper dig att forma busken och kapa av blad och små grenar. Den har en låg vikt och bra form som gör att den ligger bra i handen och är skön att arbeta med länge. Den har bra batteritid, laddar snabbt när det behövs. Dessutom är den prisvärd. 

Gräs- och busksaxar
Testade busk- och grästrimrar med svärdet monterat. Foto: Gustaf Eskilsson

3. Så utförde vi testet

Vi testade 7 olika sladdlösa busk- och grästrimmers. I testet ingick att se hur varje modell presterar vad gäller att:

  • formklippa buxbomhäck, dvs forma raka kanter
  • formklippa buxbombollar, dvs göra runda former
  • klippa grövre grenar på en ligusterhäck
  • trimma gräskanter

Samtliga testade maskiner har två blad du kan byta mellan, ett längre svärd för formklippning av buskar och ett mindre blad för gräs. Vi testade maskinernas grässax på otrimmat gräs för att se hur snabbt det går att klippa med dem, hur långt ner maskinen tar och hur bekvämt det är att klippa en gräskant med hjälp av de olika modellerna.

När vi klippte buxbom med svärdet testade vi hur stark maskinen är, hur effektivt den klipper samt hur smidigt och bekvämt det är att klippa raka och runda former med den. Vi testade även hur bra den kunde klippa en ligusterhäck som är lite grövre än buxbom.

Mäta buller
Testar ljudnivån med appen Buller. Foto: Gustaf Eskilsson

Maskinernas ljudnivå testade vi med hjälp av appen Buller, där mobilen var en armlängd från ljudkällan och grässaxarna var riktade åt samma håll med deras längre blad. Ett lägre ljud på trimmern ger en skönare användarupplevelse.

4. Testade modeller

4.1 Stihl HSA 26 bäst i test

Stihl busktrimmer
Test av Stihl HSA 26. Foto: Gustaf Eskilsson

Vi utser Stihl HSA 26 till bäst i test och därmed det här testets vinnare. Denna maskin har en väldigt bra klippförmåga och är samtidigt lätt att handskas med. Handtaget är ergonomiskt byggt och i kombination med den lätta vikten bekväm att arbeta med under en längre tid. 

Lägsta pris för testvinnaren Stihl HSA 26 är:

Maskinens gräs- och buskblad är längre än på övriga testade modeller, vilket gör att en större yta täcks när du klipper på kanten av gräsmattan eller runt busken. Trots detta så är den fortfarande smidig att hantera och klippa med. 

När du köper en Stihl HSA 26 medföljer en praktisk låda där du kan förvara verktyget och de två bladen.

Grässaxen är väldigt tyst jämfört med andra modeller i testet vilket ger en mer harmonisk klippupplevelse ute i trädgården.

Stihl HSA 26 är väldigt lik Stiga's SGM 102 AE. Det som skiljer är att Stihl har ett separat avtagbart batteri, vilket ger möjlighet att kunna utöka batteritiden genom att köpa ett till batteri. Om du har ett annat verktyg från Stihl med ett AS-system, som t ex grenkapen, kan du använda samma batteri till båda. På verktygets sida finns en knapp som visar vilken batteritid du har kvar, vilket är praktiskt. Modellen har även lite längre blad än Stiga SGM 102 AE som gör att den får ännu större täckyta över busken och gräset.

Verktyget i sig kostar 1190 kr, inklusive laddare och batteri 1 590 kr. Batteriet håller i 110 minuter och laddas på endast 70 minuter. Verktyget har alltså både bäst batteritid och snabbast laddningstid. 

Betyg: 4,5/5

+ Kraftfull
+ Bra klippning
+ Tyst

- Dyr
- Saknar justerbar vinkel

4.2 Bosch Isio III 3.6V bra för de minsta buskarna

Bosch Isio
Test av Bosch Isio. Foto: Gustaf Eskilsson

Bosch Isio är en smidig och ergonomisk busk- och grässax som är lite mindre i storleken än övriga modeller. Den är bra för den som vill ha en lättare och smidigare maskin och som har ett mindre klippbehov. 

Lägsta pris för miniklipparen är:

Den är också billigare och mindre kraftfull; den kostar hälften så mycket som t ex Stiga's grässax. Den har alldeles för lite kraft för att klippa buskar med lite tjockare grenar och har en rätt hackig känsla när man klipper. Men om man bara planerar på att klippa mindre buskar och vill ha en lätt och enkel gräs- och busksax så är detta ett bra alternativ.

Den klipper ungefär lika bra som den billigare WolfGarten's Finesse 50R. Bosch Isio har dock en markant längre batteritid och laddar även snabbare än WolfGarten. Därför är Bosch Isio vinnaren av dessa två när vi jämför.

Betyg 3,3/5

+ Enkel att använda
+ Lätt
+ Känns högkvalitativ

- Jämförelsevis inte så kraftfull
- Litet skaft

4.3 WolfGarten Finesse 50R

Wolf Garten Finesse 50 R
Test av WolfGarten Finesse 50R. Foto: Gustaf Eskilsson

Lägsta pris av WolfGarten Finesse 50R är:

Maskinen väger endast 500 gram vilket gör den lätt att arbeta med. Den har dock för lite kraft för att klippa buskar med lite tjockare grenar vilket ger en hackig känsla när man klipper. Men om man bara planerar på att klippa mindre buskar och vill ha en lätt och enkel gräs- och busksax så är detta ett alternativ.

Batteritiden är enligt tillverkaren uppskattad till ca 40 minuter och den laddas från 0-100% på 4-5 timmar. Det tar alltså lång tid att ladda.

I jämförelse med Bosch Isio så är kraften och klippförmågan någorlunda likvärdig. Däremot låter den lite mer.  Om du just letar efter en billig och mindre grässax är detta ett alternativ. Däremot rekommenderar vi att köpa Bosch Isio för 250 kronor mer då den har en bättre batteritid och låter mindre.

Betyg 2,5/5

+ Billig
+ Lätt

- Svår att byta blad
- Inte så kraftfull
- Långt skaft ingår ej
- Låter mycket

4.4 Stiga SGM 102 AE - kraftfull men ändå tyst

Stiga Busktrimmer
Test av Stiga SGM 102 AE. Foto: Gustaf Eskilsson

Stiga SGM 102 AE är en tyst och ergonomiskt utformad busk- och grässax som är både tillräckligt kraftfull och skön att arbeta med. Den kommer med en praktisk låda, en laddare och två stora blad. Maskinen har även riktigt bra batteritid.

Lägsta pris av Stiga SGM 102 AE är:

Att den är kraftfull gör att du kan använda den till lite tjockare grenar på buskar såsom buxbom. På ligusterhäcken känner man dock att det hade behövts en större maskin. Knivarna på bladet upplevs vassa, man kan dra trimmern över busken utan att den stannar upp hela tiden. När det kommer till att klippa gräskanter så glider den bra mot gräset.

Att arbeta med den här maskinen under en längre tidsperiod är inga problem då den känns lätt och har ett skönt handtag. Knappen på handtaget går att justera 180° vilket gör det enklare att klippa sidor av buskar eller komma åt olika hörn. Möjligtvis kan man irritera sig på att det inte finns någon riktig  jämvikt -  den främre delen är mycket tyngre när det inte finns ett batteri i änden av handtaget.

Stiga SGM 102 AE är alltså relativt tyst har har ett behagligt ljud, vilket gör den mer angenäm att klippa med. Särskilt jämfört med en maskin som Ryobi's OGS1822 där du behöver hörselkåpor när du jobbar med den. Ljudnivån är uppmätt till 75 dB vilket gör SGM 102 AE till testets tystaste trimmer, trots den kraftfulla klippningen. 

Betyg 4,1/5

+ Kraftfull
+ Ergonomisk
+ Justerbar
+ Tyst

- Dyr

4.5 Ryobi OGS1822

Ryobi Busktrimmer
Test av Ryobi OGS1822. Foto: Gustaf Eskilsson

Ryobi OGS1822 är en lite större och mycket kraftfull gräs- och busktrimmer som får jobbet gjort. Den har en bra ergonomi och en lång batteritid. Däremot väger den lite mer och väsnas mycket. 

Lägsta pris på Ryobi OGS1822 utan batteri och laddare är:

Lägsta pris för batteri och laddare just nu är:  995 kr hos Bauhaus

När du arbetar med maskinen känns den mycket kraftfull. Det går lätt att klippa lite tjockare grenar på både buxbom och ligusterhäck. Men den är svårare och mindre behaglig att använda till de mindre buskarna. Den fyller inte riktigt sitt syfte som en gräs- och busktrimmer eftersom den är för klumpig - det är lite som en mindre version av en häcksax. 

Trimmern är kompatibel med ett ONE+ 2.5Ah batteri från Ryobi. Det går alltså att använda batteriet även till andra Ryobi-verktyg. Batteriet har en laddningstid på 75 minuter och har en uppskattad batteritid på 76 minuter. Däremot är batteriet ganska klumpigt och adderar en stor vikt till verktyget. 

Något man direkt reagerar på är ljudnivån jämfört med de andra testade busk- och grässaxarna. Den uppmätta ljudnivån är 92dB, vilket är en hög siffra jämfört med Stiga's 75 dB. Därför behöver man hörselkåporna på om man ska arbeta med maskinen under en längre period. 

Betyg 2,9/5

+ Kraftfull
+ Snabb laddningstid
+ Batteri kompatibel med andra verktyg

- För stor för de minsta buskarna
- Tung
- Låter mycket
- Dyr

4.6 Gardena Accu ComfortCut

Gardena Busktrimmer
Test av Gardena Accu ComfortCut. Foto: Gustaf Eskilsson

Gardena Accu ComfortCut är en justerbar trimmer som har en bra batteritid. Den väger inte mycket och med den justerbara vinkeln är den ganska enkel att manövrera. Däremot upplevs den ganska stor, plastig och har medioker klippförmåga på buskar.

Lägsta pris av Gardena Accu ComfortCut är:

Batteritiden på trimmern är uppskattad till 90 minuter och laddningstiden till 6 timmar. Själva verktyget är ganska kraftigt och kan i och för sig ta enstaka tjockare grenar, men det går segt och så fort det kommer till att klippa tätare buskar så är den svår att klippa med. 

Själva gräsbladet är endast 8 cm brett vilket känns litet med hänsyn till resten av maskinen. Hela trimmern är rätt stor och oergonomisk jämfört med andra testade trimmers. När du klipper lite tjockare buskar med Accu ComfortCut så känns det som det är ett större motstånd än de övriga modellerna med liknande storlek.

Betyg 2,8/5

+ Justerbar

- Medioker klippning
- Tveksam ergonomi
- Saknar kvalitetskänsla

4.7 Kärcher GSH 18-20

Kärcher Busktrimmer
Test av Kärcher GSH 18-20. Foto: Gustaf Eskilsson

Kärcher GSH 18-20 är en mycket kraftfull och robust gräs- och busktrimmer. 

Lägsta pris av Kärcher GSH 18-20 utan batteri och laddare är:

Lägsta pris för batteri är just nu:  675 kr hos Cdon och för laddare:  425 kr hos Bikester SE

Trots sin storlek och kraft så är den någorlunda tyst, ljudnivån som vi mätte var 81dB med svärdet. Med ett 18V 2,5Ah batteri som du kan köpa till, får den en batteritid på 110 minuter och laddningstiden med deras FastCharger är 83 minuter. Det är alltså inga problem att gå runt trädgården på en laddning.

Om du är ute efter en stor och kraftfull grästrimmer i syftet att klippa lite tjockare buskar eller till och med häckar, kan detta vara ett bra alternativ. Däremot kostar den också 2500 kronor ifall du ska köpa till ett batteri och laddare. Det är inte heller det optimala för dig som vill ha en mindre och smidigare trimmer. 

Eftersom batteriet sitter bakom handtaget så skapas en jämvikt som gör att maskinen blir mer bekväm att jobba med. Och trots att den är tyngre än de andra testade modellerna så är den fortfarande ergonomisk, åtminstone för den som inte har problem med en lite tyngre maskin.

I jämförelse med Ryobi OGS1822 som är i en liknande storlek, så är den lite tyngre men den har ett mer behagligt ljud och känns mer kvalitativ.

På baksidan av batteriet kan du se hur många minuter som du har kvar av batteriet, en finess som inte Roybi OGS1822 har. 

+ Kraftfull
+ Lång batteritid
+ Kvalitativ

- Dyr
- Tung

5. Resultat och jämförelse

Vi testade sju busk- och grästrimrar. Flera av dem hade blivit utsedda till vinnare i andra tester, så förväntningarna var höga. Vi testade för att se vilken som är bäst av de bästa.

Vi tycker att samtliga busksaxar i det här testet har sin plats i arsenalen av trädgårdsmaskiner hos husägaren som har en trädgård med gräsmatta och där det finns små buskar. Inte någon av maskinerna var riktigt dålig, utan de fungerar. Men testet visade att det finns skillnader mellan dem.

Vi har konstaterat att en busk- och grästrimmer med busksvärdet på är som en häcksax i miniformat mer eller mindre. De testade modellerna har olika storlekar sinsemellan. 

Bosch Isio
Foto: Gustaf Eskilsson

De två mindre är Bosch Isio III och Wolfgarten Finesse 50 och de passar för den som har ett mindre klippbehov och prioriterar en lätt maskin att jobba med länge utan att bli trött i handen. Av dessa två är Bosch Isio den som är bäst och känns mest högkvalitativ.

Stihl Busktrimmer
Foto: Gustaf Eskilsson

Sedan har vi mellanvarianterna Stihl, Stiga och Gardena. Här är Stihl och Stiga de bättre maskinerna som är mycket likvärdiga. Stihl som visserligen är 400 kr dyrare är värd den högre prislappen, särskilt för någon som har andra Stihlmaskiner med samma batteri. Den vann utmärkelsen bäst i test för att den samma kvaliteter vad gäller kraft, ergonomi och ljudnivå, men med bättre batteri.

Bäst i test är: 

Stigan blir god tvåa på grund av den sämre batteritiden. En person i test-teamet föredrog Stigan pga det lite kortare svärdet. Två andra föredrog det längre. 

Gardena däremot är en sämre maskin med mindre kraft och inte lika bra ergonomi och kvalitetskänsla.

Kärcher Busktrimmer
Foto: Gustaf Eskilsson

Så har vi de två lite större busk- och grässaxarna Ryobi OGS1822 och Kärcher GSH 18-20. När man använder dem som en busksax med svärdet på är de väldigt nära en vanlig batteridriven häcksax i kraft och funktion. De är relativt tunga. De väger 1,6 respektive 1,9 kg, att jämföra med minsta Bosch som väger 0,5 kg och Stihl som väger 1 kg. De här maskinerna är kraftfullare, men också tyngre och mer högljudda. 

Bäst av Ryobis och Kärchers busk- och grästrimmer är Kärchers. Den är ett riktigt kraftpaket av hög kvalitet. Ryobis är också mycket kraftfull, men ljudet är väldigt obehagligt.

6. Tabellöversikt

Namn Bosch Wolf-Garten Stihl Stiga Gardena Ryobi Kärcher
Modell Isio Finesse 50 HSA 26 SGM 102 AE Accu ComfortCut 8897 OGS1822 GSH 18-20
Batteri 4V / 1,5Ah ingår 3,6V / 1,6Ah ingår 10,8V / 2,6Ah ingår 10,8V / 2,5Ah ingår 7,2V / 1,45Ah ingår 18V / 2,5Ah ingår ej1)

18V / 2,5Ah ingår ej2)

Pris (Pricerunner) 746 kr 995 kr 1 590 kr 1 189 kr  1 099 kr   762 kr  1 024 kr 
Vikt (batteri + svärd) 0,5 kg 0,7 kg 1 kg 0,9 kg 1 kg 1,6 kg 1,9 kg
Storlek gräsblad 8 cm 8 cm 12 cm 11 cm (8cm?) 8 cm 12 cm 12 cm
Storlek svärd 12 cm 15 cm 20 cm 18 cm 18 cm 20 cm 20 cm
Drifttid 50 min 40 min 110 min 100 min 90 min 76 min 110 min
Laddningstid 210 min 300 min 70 min 180 - 300 min 360 min 75 min 83 min
Garanti 3 år 3 år 2 år 2 år 2 år 2 år 2 år
Ljudnivå 76 dB 85 dB 80 dB 75 dB 76 dB 92 dB 81 dB
Laddare medföljer Ja Ja Ja Ja Ja Nej Nej
               
Betyg (1-5)              
Kraftfullhet 3 2 4 4 2 4,5 5
Ergonomi 4 3 5 5 3 1 3
Batteritid 2 2 5 3 4 3 5
Prisvärd 4 3 4 4,5 2 3 3
Totalt 3,3 2,5 4,5 4,1 2,8 2,9 4,0

1) Lägsta pris för batteri och laddare just nu är:  995 kr hos Bauhaus
2) Lägsta pris för batteri just nu är: 675 kr hos Cdon och för laddare: 425 kr hos Bikester SE