Test lövblås - bästa batteridrivna lövblåsen - bäst i test

Byggahus.se testade 7 bra batteridrivna lövblåsar för att avgöra vilken som är bäst av de bästa för att ta hand om höstlöven i en medelstor trädgård.

Lövblåsen är en maskin som kommer väl till pass när höstlöven hopar sig i trädgården. En bra lövblås har ett kraftfullt blås, samtidigt som den är lätt att manövrera och bekväm att arbeta med när du blåser ihop löven i trädgården.

Vinnaren av vårt test - Makita lövblås
Bäst i test blev Makitas lövblås UB001GZ. 

Vi har testat 7 bra batteridrivna lövblåsar. Bäst i testet är Makita UB001GZ som presterar bra på alla fronter - stark, skön att jobba med, känns högkvalitativ och är dessutom snygg.

Testade lövblåsar
Samtliga testade lövblåsar på rad. Foto: Gustaf Eskilsson

Testmetod - så testade vi batteridrivna lövblåsar

Vi testade lövblåsarna i en medelstor trädgård som har både hårdgjorda ytor, grus, gräsmatta och rabatter. 

Vi samlade ihop löv i en stor säck och placerade ut på de olika ytorna, för att sedan blåsa runt och ihop löven med var och en av maskinerna. På så sätt testade vi hur effektiv, hanterbar och ergonomisk lövblåsen är att använda, med hänsyn tagen till maskinens utformning, funktioner, ljudnivå, om den har bärrem och flera rör att välja på.

Ljudnivån testade vi med appen Buller, i nivå med örat på den som håller lövblåsen i handen.

Vid betygssättningen vägde vi även in batteritiden och hur prisvärd lövblåsen är.

Testade modeller

Byggahus.se testade lövblåsar även 2017, den gången hade vi med både batteridrivna, bensindrivna och nätdrivna lövblåsar. Nu för det här testet bestämde vi oss för att endast testa batteridrivna modeller och att bara testa modeller som har presterat bra i andra tester. På så sätt ville vi komma fram till vilken som egentligen är den bästa batteridrivna lövblåsen, vilken som är bäst av de bästa.

Bosch ALB 36 Li - för den riktigt lilla trädgården

Bosch ALB 36
Bosch ALB 36 är en lövblås för den riktigt lilla trädgården. Foto: Gustaf Eskilsson

Den batteridrivna lövblåsen Bosch ALB 36 är en liten behändig maskin för den riktigt lilla trädgården. Det är en lätt och mycket enkel att använda. Det finns ingen av- och på knapp, utan ett steglöst hjul du drar fram och tillbaka för att öka och minska blåskraften. 

Jämfört med övriga testade modeller så känns den dock svag. Anledningen till att vi tog med Bosch ALB 36 Li är att den vann vårt test av lövblåsar 2017 och vi ville ha en referenspunkt.

Munstycket är smalt, med följden att blåset inte blir kraftfullt och omfångsrikt. Priset är å andra sidan också lägre än hos de mer kraftfulla lövblåsarna i detta test.

+ Lätt att använda
+ Ergonomisk

– Svagt blås

Husqvarna 320iB

Husqvarna 320iB
Husqvarna 320iB är en smidig lövblås trots sin relativt höga vikt. Foto: Gustaf Eskilsson

Husqvarna 320iB är smidig batteridriven lövblås med ett 36 V batteri. Smidigheten kommer från bland annat från bra utformning och viktfördelning. 

Den är även lätt att manövrera, då knapparna för start/stopp, blåshastighet och turbo kan nås med tummen när du håller maskinen i handtaget. Detta ger en bra ergonomi och användarvänlighet, trots att den väger hela 4,5 kg.

Vi uppskattar turboknappen och fartkontrollen. Det underlättar när vi blåser bort blöta höstlöv, i rabatter eller behöver få bort löv i trånga utrymmen.

+ Ganska kraftfull
+ Smidig maskin trots ganska hög vikt

– Tung

Makita UB001GZ - bäst i test!

Makita UB001GZ
Makita UB001GZ är bra på alla fronter och blev det här testets vinnare​​​​​​. Foto: Gustaf Eskilsson

Lövblåsen Makita UB001GZ är bra på alla fronter. Det är utlåtandet från vår testpanel efter att ha testat att blåsa löv på olika ytor i trädgården. Den vinner därför utmärkelsen Bäst i test.

Den är stark och dessutom skön att använda eftersom viktfördelningen är bra och den är lätt att manövrera. 

På maskinen finns en steglös spak där du reglerar luftstyrkan. Du kan ställa den i ett läge där den stannar, bekvämt! Blåsknappen fungerar på samma sätt, även den är steglös och känslig, trycker du in lite, blåser den lite, etc.

Det här är den enda maskinen som inte har ett dödmansgrepp. Du kan sätta på den och gå ifrån den.

Maskinen kommer med totalt fyra olika munstycken så att du kan anpassa den till olika situationer och användare. Ett av dem går att ställa i olika längd. Två av munstyckena är nedåtriktade vilket gör att luften riktas närmare löven, mer precist.

Dessutom är Makita UB001GZ snygg och har en upplevd bra kvalitet. Plasten är annorlunda jämfört med de andra maskinerna. Glansig, tjock, robust. 

UB001GZ kommer att lanseras på den svenska marknaden i november 2021, dvs veckan efter det här testet publiceras. Därför har marknaden inte hunnit sätta sitt pris ännu. Makita uppger att de kommer att rekommendera priset 4 619 kr för lövblåsaren inklusive batteri och laddare.

+ Kraftfull
+ Användarvänlig
+ Ergonomisk
+ Snygg

Ryobi RY36BLXA-0 - för en stor stark person

Ryobi RY36BLXA
Ryobi RY36BLXA är en kraftfull, tung maskin. Foto: Gustaf Eskilsson

En annan kraftfull lövblås som får full pott i lövblåsardelen av vårt test är Ryobi RY36BLXA-0. På det hela taget är det en trevlig maskin maskin att blåsa löv med.

Batteriet sitter bra placerat vilket gör viktfördelningen optimal. Den har ett justerbart handtag som går att ställa i tre olika lägen. 

Maskinen har en turboknapp, fördelaktigt då det gör att batteriet håller längre när du inte ständigt kör på max blås. Dock så måste du hålla knappen nedtryckt hela tiden, vilket är lite obekvämt och gör att du bara gör det när du måste. 

Nackdelen med Ryobi RY36BLXA-0 är att den är tung, med 5,05 kilo är den det här testets tyngsta lövblås. Tyngden gör att den ibland något svår att manövrera i och med att den också har ett bra blås. Det krävs en stor stark person för att trivas riktigt bra med den här maskinen tror vi.

En person i vår testpanel tycker att den känns överdimensionerad och ser ut som en bazooka. Den är cool i sin utformning.

+ Kraftfull

– Tung

Stiga SAB 700 AE 

Stiga SAB 700 AE
Stiga SAB 700AE är både kraftfull och bekväm att jobba med. Foto: Gustaf Eskilsson

Lövblåsen Stiga SAB 700 AE är även den en väl fungerande och kraftfull lövblås. Det stora pluset är att den har ett kraftfullt 48 V batteri som ger längre arbetstid med maskinen innan batteriet behöver laddas på nytt.

Maskinen har bra viktfördelning och kommer med en axelrem som avlastar, detta gör en hel del för ergonomin när du jobbar med den.

Den har ett avtagbart brett munstycke som är extra bra att ha när vi blåser med det i rabatter. På maskinen kan du ställa in tre olika lägen för luftstyrka. Du behöver inte hålla inne knappen för att byta läge, vilket är ett plus.

Knapparna sitter på handtaget och du når dem med tummen samtidigt som du håller i handtaget. Mycket bra placering.

Batteriet på 48 V gör att du kan använda den upp till 120 minuter, beroende på vilket läge du kör den i. När vi testade maskinen hårt räckte det i 28 minuter. 

+ Kraftfull
+ Bra reglage
+ Bra ergonomi

Stihl BGA 57

Stihl BGA 57
TEst av Stihl BGA 57. Foto: Gustaf Eskilsson

Stihl BGA 57 är en smidig lövblås för den lilla trädgården. Den är inte så kraftfull i blåset jämfört med t ex Makita och Ryobis lövblåsar i det här testet. Det finns också bara ett läge på luftstyrka.

Den har förhållandevis låg vikt och känns därför lätt att använda. Blåsröret kan du justera i tre olika längder efter hur lång du själv är som användare. Det är ett plus, både att kunna ställa in i olika längder och att slippa gå och hämta ett nytt rör för att byta längd. Att ha flera rör tar också plats.

Det var lätt att komma igång och använda den, inga krusiduller. Den är användarvänlig på det sättet.

Handtagen är tjocka, det krävs förmodligen lite större händer för att du ska gilla maskinen. 

+ Lätt att hantera
+ Ergonomisk

Stihl BGA 86

Stihl BGA 86
Test av Stihl BGA 86. Foto: Gustaf Eskilsson

Lövblåsen Stihl BGA 86 är en väldigt kraftfull lövblås, en större maskin som har ett munstycke som du kan ställa in olika längder. 

Med sina 4,55 kg är den den näst tyngsta maskinen i det här testet. Vikten tillsammans med maskinens utformning gör det att den blir tung för handleden och något svår att manövrera i jämförelse med övriga testade maskiner.

Viktfördelningen är inte optimal när du ska byta läge. Den sugs in mot kroppen när du håller den rakt framför dig, på grund av att luftintaget sitter bakom maskinen. Det krävs en hyfsat stark person för att använda den.

Det fulladdade batteriet tog slut på 12 minuter när vi blåste på ordentligt i olika styrkelägen. Ett bättre batteri hade varit önskvärt. 

+ Kraftfull

– Tung

Testade lövblåsar

Allmänt om batteridrivna lövblåsar

En batteridriven lövblås är något mindre kraftfull än sina nät- och bensindrivna syskon, och den passar därför den lilla eller medelstora trädgården. 

De är i allmänhet lättare och smidigare att arbeta med. Nackdelen är att de flesta måste laddas efter 20-30 minuters användning. Det finns dock ibland flera olika typer av batterier du kan använda. Dyrare proffsbatterier har längre driftstid. 

Den batteridrivna lövblåsen har ingen sugfunktion, utan du använder den för att enkelt blåsa ihop löven till en hög som du antingen plockar upp för hand eller kör över med en åkgräsklippare eller motorgräslippare med rotorblad. 

Sammanfattning och diskussion

Redan vid urvalet av vilka batteridrivna lövblåsare som skulle vara med i testet satsade vi på toppmodellerna hos olika tillverkare och maskiner som har presterat bra i andra tester. När vi kontaktade Makita och bad att få testa deras bästa lövblås gav de oss Makita UB001GZ, en modell som introduceras på marknaden en vecka efter det här testet publiceras, något som vi inte blev medvetna om förrän just som testet blev färdigställt. Denna nykomling blev testets vinnare, kanske är det inte så konstigt att teknikutvecklingen går framåt och att en ny modell presterar ännu lite bättre på alla fronter.

Ryobis RY36BLXA-0 har lika kraftfullt och effektivt blås som Makitan, men är tung med sina 5,06 kg och inte lika smidig och väl utformad när vi jämför dem. En av våra testare som är extra stark och vältränad tyckte att den var som en “cool bazooka”, rolig att jobba med, medan den andra testaren som är mer normalstark tyckte att det blev jobbigt att hantera den efter en stunds lövblåsande.

Stiga SAB 700 AE, Husqvarna 320iB och Stihl BGA86 är även de kraftfulla lövblåsare. Dessa tre väger runt 4,5 kg och har ungefär lika kraftfullt blås. Stigan var den som var mest ergonomisk av dessa tre, förmodligen pga viktfördelningen, att den väger 300 gram mindre och har en axelrem som avlastar. Handtaget på Husqvarnan är dock skönare att hålla i, där liknar handtaget mer Makitans. Det kan dock bero på hurdan hand du har. 

3,5 kg, ett kilo mindre väger Stihl BGA 57 och två kilo mindre väger Bosch ALB 36. Det är trevligare att jobba med en mindre och lättare maskin, men har du mycket löv så räcker den lilla maskinen inte till.

När du väljer lövblås så handlar det alltså mycket om personliga förutsättningar, vilken lövblås som är bäst för dig. En stark person klarar av en tyngre och kraftfullare lövblås och får naturligtvis ett bättre resultat när man jobbar med maskinen. Ju större trädgård och ju mer löv du har att jobba med, desto kraftfullare lövblås behöver du.

Samtliga lövblåsar låter högt. Du mår bäst av att ha hörselskydden på när du använder en batteridriven lövblås.

Sist men inte minst vill vi nämna några ord om batterierna. Driftstiden för en lövblås varierar beroende på vilket läge du ställer in den på, turbo drar mer på batteriet, etc.  och vilket batteri du använder. Batterierna kostar ofta lika mycket som maskinen. Har du andra batterimaskiner och redan äger ett batteri och laddare som passar i lövblåsen så kan det också väga in vid valet av lövblås. 

Av Husqvarna i det här testet fick vi ett proffsbatteri till (BLi 300, 36 V, 9,4 Ah) som ju har bättre batteritid på 35-55 minuter. Likaså Stiga hade ett 48V batteri som håller riktigt länge, upp till 18-120 minuter. Större batteri är dyrare men ger också längre driftstid. Av Makita fick vi ett kit med två batterier så att du kan ha ett färdigladdat extra batteri att byta till, vilket känns lyxigt. Håll koll på batterierna när du väljer lövblås.

Tabellöversikt

Märke Bosch Husqvarna Makita Ryobi Stiga Stihl Stihl
Modell ALB 36 320iB UB001GZ RY36BLXA-0 SAB 700 AE /48V BGA 57 BGA 86
Spänning/Ström 36 V/2.0 Ah 36V/9,4Ah 40V/4.0Ah 36V/6.0Ah 48V/2.0 Ah 36V/4.0Ah 36V/6.0Ah
Pris 1 331 kr 3 890 kr 3 149 kr 2 249 kr 2 389 kr 1 350 kr 2 843 kr
Pris batteri+laddare 1 928,00 3 289,00 2 123,00 2 286,00 2 485,00 995,00 1 179,00
Blåshastighet 47-69 m/s 54 m/s 62 m/s 48 m/s 60 m/s 60 m/s 76 m/s
Ljudnivå (vid öra) 74 dB 80 dB 80 dB 80 dB 80 dB 92 dB 75 dB
Batteri Litiumjon BLi 300, 36 V, 9,4 Ah XGT40b4.0 Ah (2 st) Litium+, 36 V 6.0 Ah 48V AK20 36 V 4.0 Ah

AP 300, 36 V, 6.0 Ah

Batteritid Upp till 25 min 35 - 55 min - 1 250 kvm 18-120 min 22 min 12 minuter
Vikt inkl. batteri 2,35 kg 4,5 kg 3,1-3.9 kg 5,05 kg 4,25 kg 3,5 kg 4.55 kg
Tillbehör - -

Axelrem, fyra munstycke

  - Laddare AL 101, längdjusterbart blåsrör. AL300 laddare
Laddtid 70 min 60 min 45 min 72 min / 4 h 180 min 180 min 25 minuter
Blåsa löv 2 4 5 4,5 4 3 4
Lätt att använda 5 4 5 4 3 5 3
Ergonomi 5 4 5 3 4 5 3
Totalt betyg 4,0 4,0 5,0 3,8 3,7 4,3 3,3