Test: 8 spelappar där du bygger och renoverar hus

Prao-eleverna Gustaf Eskilsson och Oscar Olsson testar spel.

Prao-eleverna Gustaf Eskilsson och Oscar Olsson testar spel. Foto: Ludvig Eskilsson

Storspelarna Oscar Olsson och Gustaf Eskilsson praktiserar på Byggahus.se i två veckor. De har testat och betygsatt åtta spel för mobilen där du bygger och renoverar ditt hus.

1. Homescapes – beroendeframkallande renoveringsspel

Homescapes
Homescapes

Appens namn: Homescapes
Pris: Gratis
Beskrivning: Homescapes är blandning mellan det berömda spelet Candycrush och ett husdesign-spel, där man renoverar om ett gammalt hus till att bli sitt nya drömhus.
Svårighetsgrad: 2/5
Betyg: 3/5

Motivering: Spelet är välgjort och beroendeframkallande. Den enda nackdelen med spelet är att du behöver betala efter att du spelat ett visst antal gånger per dag. Dessa begränsningar kan göra att man enkelt tröttnar på spelet eller att man betalar i onödan istället för att vänta. Därför får Homescapes 3 av 5 på grund av hur man vill spela det hela tiden men också att den har begränsningar.

 2. Simcity – populärt stadsbyggarspel

SimCity
Simcity

Appens namn: Simcity
Pris: Gratis
Beskrivning: Simcity är ett stadsbyggarspel där du har uppdraget att konstruera din egen stad. Du möter flera hinder på vägen för att göra din stad glad. Du tar hand om stadens budget och bygger en balanserad stad där alla ska få vatten, energi och en bra utbildning. Ett lärorikt spel, men samtidigt roligt och ganska enkelt att lära sig.
Svårighetsgrad: 3/5
Betyg: 4/5

Motivering: Det beroendeframkallande spelet Simcity är appstores populäraste stadsbyggarspel av en anledning. Vi har gett simcity betyg 4 av 5 eftersom spelet är mycket välgjort och genomtänkt.

3. House Paint – simpelt harmoniskt att måla huset

House Paint
House Paint

Appens namn: House Paint
Pris: Gratis
Beskrivning: House Paint är ett harmoniskt arkadspel där ditt uppdrag är att måla ett hus. Varje gång du har målat klart huset kommer du till en ny nivå, för varje nivå blir huset svårare att måla.
Svårighetsgrad: 3/5
Betyg: 2/5

Motivering: Spelet är ganska simpelt men det är det som gör det roligt. Efter ett tag då nivåerna blir mer utmanande måste man tänka till vilket gör spelet klurigt och roligt. Nackdelen med spelet är att det är ganska mycket annonser som täcket skärmen vilket förstör spelupplevelsen.

4. Minecraft – bäst av dem alla

Minecraft
Minecraft

Appens namn: Minecraft
Pris: 75 kr
Beskrivning: Minecraft är ett sandbox-spel då man utforskar en oändligt stor värld. I spelet kan man konstruera alla möjliga olika typer av byggnader.
Svårighetsgrad: 3/5
Betyg: 5/5

Motivering: Ett av världens mest välgjorda och framgångsrika spel. Spelet är enormt beroendeframkallande och vi rekommenderar verkligen spelet till dig som inte har testat det. Minecraft är ett spel som man aldrig blir trött på därför att det alltid finns något att göra – från att bygga sin egen farm med kompisar till att upptäcka de djupaste grottorna. Detta gör detta spelet roligt och spännande. Därför ger vi Minecraft betyget 5 av 5.

5. Hayday – öva på att vara bonde

Hayday
Hayday

Appens namn: Hayday
Pris: Gratis
Beskrivning: Hayday är ett bonde-spel där du skapar din bondgård. Odla grödor, skapa livsmedel och sälj dem för att sedan utöka din bondgård. Desto mer du spelar desto fler olika grödor och djur kan du ha på din farm.
Svårighetsgrad: 1/5
Betyg: 4/5

Motivering: Hayday får 4 av 5 eftersom det är ett spel med många olika saker att göra. Spelet är mycket välgjort och har en bra online funktion där man kan byta varor med kompisar från t.ex Facebook.

6. Poly Bridge – se hur bra du är på att bygga broar

Poly Bridge
Poly Bridge

Appens namn: Poly Bridge
Pris: 50 kr
Beskrivning: Poly Bridge är ett pusselspel/byggsimulator där du konstruerar broar för att hålla upp fordon som ska passera bron.
Svårighetsgrad: 4/5
Betyg: 4/5

Motivering: Det är lätt att komma igång, men spelets svårighetsgrad ökar successivt. Det är ett klurigt och på samma gång roligt spel. Det ser väldigt finslipat ut och man lär sig mer och mer desto svårare det blir. Därför ger vi Poly Bridge 4 av 5.

7. Merge Town – bygg en hel stad

MergeTown
Merge Town

Appens namn: Merge Town
Pris: Gratis
Beskrivning: I Merge Town börjar du med en bit mark, sedan är det ditt jobb att utveckla det till en stad. Då och då får du ett hus. Varje hus kan slås ihop med ett annat liknande hus. Husen som står på din mark genererar pengar, ju större hus, ju mer pengar tjänar du. Ju fler hus du köper, desto snabbare kan du utveckla din stad och gå upp en nivå i spelet. När uppgraderingarna tar slut är spelet slut.                 
Svårighetsgrad: 1/5
Betyg: 1/5

Motivering:  Ibland känns Merge Town billigt och outvecklat. Man får en känsla av att utvecklarna har spenderat mest tid på spelets utseende istället för spelets funktion. Merge Town uppdateras ofta och kommer med buggfixar då och då, men spelutvecklarna prioriterar inte spelfunktioner över spelets utseende. Därför får Merge Town 1 av 5 i betyg.

8. The Sims Mobile – bygg ditt eget hus

The Sims Mobile
The Sims Mobile

Appens namn: The Sims Mobile
Pris: Gratis
Beskrivning: The Sims Mobile är ett spel där man skapar sitt eget liv genom att jobba och bygga sitt eget hus. Du bildar din egen familj och skaffar vänner i Sims-världen.
Svårighetsgrad: 2/5
Betyg: 3/5

Motivering: Spelet är stort och det finns alltid något att göra, dock har det begränsningar jämfört med The sims på dator. Därför får The Sims Mobile betyget 3 av 5, för dem som verkligen gillar The sims och vill spela på sin mobil var de än befinner sig.