Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Resultat av målning på våtrumsmatta/plastmatta. Min guide

 1. T
  Medlem · 46 inlägg
  Hej på er!

  Jag hade under en längre tid funderat på att göra en lite quickfix på vår gästtoalett/tvättstuga på nedervåningen, vilket innefattade målning av den beryktade våtrumsmattan. Jag letade febrilt här på byggahus.se och övriga internet efter en beskrivning/guide som redovisar lite djupare och mer detaljerat om hur processen såg ut, dessvärre utan resultat. Jag har därför valt att i denna tråd beskriva mitt tillvägagångssätt så detaljerat jag kan i form av förarbete, material och färgval på både vägg och golv. För och efter bilder finns givetvis längre ner i tråden.

  INNAN
  Plastmattan är från det år badrummet byggdes, någonstans i mitten av 80-talet. Med andra ord så har mattan passerat bästföredatum med råge, dock sitter den fortfarande tight och tätt vid brunnarna, plus att den är stenhård, vilket är en viktig faktor för att få bra resultat. Är mattan fortfarande mjuk kommer den troligtvis klibba. Om du pressar hårt med nageln och det ger avtryck, är mattan troligtvis i det mjukaste laget.

  OBS! Eftersom detta endast är en toalett/tvättstuga krävs endast tätskikt på golv med uppvik på 5-10 cm på väggarna. Detta har lämnats orört.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1291.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0875.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0876.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0885.jpg


  VÄGG
  Samtliga "fondväggar" med kakel sågades ut med en Fein/multiverktyg istället för att försöka knacka bort plattorna. Dubbelgips var det som fanns bakom det befintliga ytskiktet. Behövde endast ersätta den främre gipsskivan. Skarvar spacklades sedan igen med våtrumsspackel. Eftersom vi valt att endast halvkakla den del av tvättstugan som utgör "gästtoaletten" valde vi att sätta upp en reparationstapet med hjälp av våtrumslim från byggmax på övre halvan då min bredspacklingsförmåga är något lidande, detta för att få bort den vidriga strukturen på våtrumsväven. Efter att tapeten fått torka sin torktid, kom spackelspaden fram igen för att få bort så mkt som möjligt av tapetskarvarna. Efter det så lades första lagret med färg utav två med Beckers våtrumstäck i kulören "Comfort Grey" från Jotun. Efter första lagret färg påbörjades kaklingen med hederliga 15x15 i halvförband med en trevlig antracitgrå fog. Efter detta adderades det andra lagret färg vilket också blev den slutliga. Vit mjukfog lades även i underkant av taklist samt ovansida av den kakellist i aluminium som sattes dit, detta för att dölja lite slarviga tapetkapningar, färgklibb osv. Kan även tillägga att jag målade samtliga synliga rör och radiatorer med Beckers vita elementfärg, detta kan varmt rekommenderas då det höjer fräshheten ytterligare ett snäpp, risken är att dem kommer kännas gula bredvid kaklet annars. Gör detta innan golvet målas ifall spill förekommer.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  61635835808__67723FE2-D4D1-48F7-A658-5102D6A9330E.JPG

  Bakom draperiet där tvättpelare och vask kommer stå.

  GOLV
  Nu till den bit där det råder delade meningar kring. Den målade våtrumsmattan vara eller icke vara. Är jag nöjd? JA! Även tre månader senare nu när jag skriver tråden. Färgen är klibbfri och har inga repor/skav än så länge, trots nästan daglig dammsugning och småbarn som frekvent tappar/slänger saker.

  Min process såg ut på följande sätt. Till en börja med, om du har familj, skicka iväg dem en fem-sju dagar så du kan göra detta golvet i lugn och ro, tro mig, du behöver det utrymmet.

  Efter att väggarna, rör, radiatorer målats och delvis av väggarna kaklats var det då dags att ge sig ann golvet. Efter att ha testat på vad som kommer bli ett dolt utrymme vilket slippapper jag skulle använda mig för att få bästa vidhäftningskraft föll det på 80 ist för 120 då hållbarheten var betydligt bättre med 80 när jag testade dra på färgen med ett vasst föremål. Efter det så använda jag mig återigen av multiverktyget och dess sliphuvud med 80 papper och gick över hela badrumsgolvet med ett ganska lätt tryck på maskinen. På uppviken mot vägg samt kring brunnarna använda jag mig faktiskt av ett 120 papper med en hederlig kloss, detta för att inte riskera att ha sönder mattan, främst då vid/i brunnarna. Tog mig ca 1h att gå över ca 4kvm. Efter det kom dammsugaren fram, och det dammsögs ordentligt för att få bort allt damm. Efter första dammsugningen tog jag fram golvmoppen och vanlig allrengöring och gick över golvet för att försöka samla upp de dammrester som missades vid dammsugningen. Nästa steg för mig vara att gå över golvet med den billigaste målartvätten jag kunde hitta på bauhaus efter att golvet fått torka efter moppningen. Målartvätten var färdigblandad och ingen avsköljning behövdes enl flaskan. Detta gjordes med en gammal tygtrasa. Efter att golvet torkat i ca 1h så gick jag över ytterligare en gång med dammsugaren för att fånga upp den nya skit som dök upp. Sedan var det dags att dosera golvet med T-röd, samma process som med målartvätten, ner på knä och gå över med tygtrasa. Jag använde mig av koncentrerad t-röd. dvs jag spädde ej ut den med vatten eller dylikt. Efter golvet fått dra till sig i ca 1h gick jag över ytterligare en gång med dammsugaren, detta för att helgardera mig mot damm osv. Då tredje dammsugningen avslutats lade jag på ett lager av Beckers häftgrund.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  61653817983__7E422CE8-2BA1-4683-BB43-A958682AE328.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  61653818814__89F01505-B428-4C77-99DC-5727F01AD5FA.JPG


  När denna häftgrund sedan torkat i fem timmar som sig bör enl leverantören var det dags för första lagret färg. Färgen som användas var Beckers golvfärg plus i kulören "Ascott" från Jotun, cirka 1-2 nyanser ljusare än väggfärgen. Denna täckte mycket bra och endast två strykningar behövdes, övermålningsbar efter 3h. När sista lagret var målat så fick detta golv härda i lugn och ro i 5 dagar, Beckers rekommenderar minst 3 dagar för att uppnå maximal slitstyrka. Tumma inte på detta!

  Golvprocessen i punktform
  1. Slipade/ruggade upp mattan med 80 papper på golv, och 120papper kring uppvik och golvbrunnsmynningarna.
  2. Dammsugning
  3. Moppning av golv med allrengöring.
  3. Målartvätt, färdigblandad.
  4. Dammsugning
  5. T-röd, koncentrerad.
  6. Dammsugning
  7. Beckers Häftgrund, ett lager. Övermålningsbar efter 5h.
  8. Beckers golvfärg plus, två lager. Övermålningsbar efter 3h
  9. Härda i 5 dagar efter sista målningen.

  RESULTAT
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2086.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2085.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2084.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2170.jpeg


  Det vita skåpet fick sig en omgång också i väntan på nyinköp. Ruggade ytan, på med häftgrund och sedan tog jag Beckers våtrumstäck då vi fick över en del. Pang! Nytt liv i den rackaren och färgen sitter som berget.

  Jag är mer än nöjd med resultat och jag ser absolut inga tendenser till klibb eller färgsläpp. När skavet väl är framme så bör man ha lite färg ståendes så man kan fylla i.

  Finns det frågor så hör mer än gärna av er! :D
   
  Redigerat 29 jul 2020 09:16
  Rekommenderat från shoppen

  Varför visas rekommenderat från shoppen?

  Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

 2. maah
  Hobbysnickare · Uppsala · 2 470 inlägg

  maah

  Hobbysnickare
  Tack för bra beskrivning och grattis till bra resultat!
  Ska själv ge mig på att måla en våtrumsmatta i en WC (utan golvbrunn) och tänker göra som du gjort.
   
 3. F
  Byggveteran · Höllviken/Malmö, Skåne · 4 173 inlägg

  falkn

  Byggveteran
  Fint jobbat!
   
 4. davveno1
  Medlem · Borås · 644 inlägg

  davveno1

  Medlem
  Känns som mer jobb än att byta mattan.
   
  • Laddar…
 5. R
  Medlem · vg · 3 962 inlägg
  Det är det och smuts från strumpor och fötter fastnar och sitter som berget ”been there, done that..”
   
 6. T
  Medlem · 46 inlägg
  Sett att du kommenterat detta i varje relaterad tråd, men den smuts som finns hos sitter absolut inte fast i mattan. Så det får stå för dig.
   
 7. R
  Medlem · vg · 3 962 inlägg
  Men folk blir lurade att göra något som är kass
   
 8. garvin
  Medlem · 527 inlägg

  garvin

  Medlem
  Har gjort åt flertalet kunder. Ingen som återkommit med klagomål.
   
 9. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 643 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Det beror ju på att du hade mjukgörare kvar i din matta.
   
 10. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 643 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Har gjort om dotterns badrum. Dock fick den rosa mattan på golvet vara orörd där, då det var lite osäkert med mjukgöraren. Men väggarna målades vita och vid tvättstället har vi helt enkelt ställt en jättestor mörkgrå golvklinkers som vi fick gratis i Stuvbutiken. Sedan rosa handdukar till dottern och grå till hyresgästen, samt grå och rosa inredningsdetaljer från IKEA, serien EKOLN, samt nya skåp från serien LILLÅNGEN.
   
 11. Nissens
  Garagebyggare · Göteborg · 6 356 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Det känns ändå tveksamt att låta en 30 år gammal plastmatta ligga kvar. Den kommer ju att ge sig först i det rummet när alla ytor nu är renoverade. Den dagen det är dags att byta mattan så får man antagligen fixa till det mesta i rummet igen.
  Med tanke på hur mycket jobb det var att måla mattan så hade insatsen att byta den inte varit så stor...
   
 12. T
  Medlem · 46 inlägg
  Men kostnaden hade förmodligen varit högre då jag absolut inte skulle våga ge mig på att byta matta själv.

  kostnaden för hela badrummet inkl material och inredning landade på ca 10-12tkr. Vilket jag anser är en överkomlig summa med tanke på förändringen.
   
 13. Nissens
  Garagebyggare · Göteborg · 6 356 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Japp, kortsiktigt så är det ju bra, om plastmattan ger sig om ett par år så blir det annorlunda. Men visst ser det mycket bättre ut nu! :)
   
 14. J
  Renoverare · Skåne · 3 503 inlägg
  Bra guide !

  Målade både i vårat gamla badrum samt i en korridor.

  Gjorde dock inte i närheten av det grova grundjobbet som du gjorde, i korridoren gick arbetet på en dag inkl torktider. Där skurade vi först med t-sprit och sedan rollade vi 3 vändor. Den används frekvent och är lite av ett skräprum/förråd så den golvmattan får mycket stryk från kartonger, barnvagnar, regnkläder osv.. Såhär 1.5 år senare ser det fortfarande ut som den dagen vi målade :)

  Kort och gott, ditt lär hålla i all oändlighet och mitt svar var mer riktat till @Nissens att man kan komma undan med mindre jobb, det kan funka fint också (y)
   
 15. Nissens
  Garagebyggare · Göteborg · 6 356 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Jag ser inte riktigt hur det har med min kommentar att göra. Jag har aldrig ifrågasatt att färgen håller bra. Jag tänkte mest på att en plastmatta som legat i ett våtutrymme med golvbrunn i 30 år sannolikt har en begränsad livslängd kvar. Till och med kakel brukar vara dags att byta vid en sådan ålder.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.